Este o perioada destul de lunga de cand nu am mai facut Prajitura Rusoaica. Evenimentele s-au precipitat mult prea repede in viata mea si prajiturile au fost date deoparte, timpul fiind mult prea scurt sa ma ocup si de ele. Sunt cam 3, poate chiar 4 ani de cand asteapta aceasta prajitura sa apara pe blog.
Reteta am primit-o de la cumnata mea din BN, dar din pacate nu stia cum se numeste, asa ca am botezat-o eu.
Pot sa va spun ca se face foarte usor si rezultatul final este unul deosebit. Chiar se merita sa o incercati!
Mai jos va recomandam si alte prajituri interesante care poate va fac cu ochiul. Clic pe titlul din imagini pentru reteta!
Sa vedem de ce avem nevoie pentru aceasat prajitura.
Prajitura Rusoaica – Ingrediente Foi
5 galbenusuri
100 g zahar
1 praf de copt(sau 1 lingurita bicarbonat de sodiu)
400 g faina
150 g unt sau 100 g untura( eu folosesc untura)
3-4 linguri smantana
Ingrediente Bezea pentru Foi
5 albusuri
250 g zahar
150 g nuca prajita si taiata marunt cu cutitul
Prajitura Rusoaica – Ingrediente Crema
2 plicuri budinca de vanilie
10 linguri zahar
600 ml lapte
250 g unt
Prajitura Rusoaica – Preparare Foi
Intr-un vas punem faina, zaharul, praful de copt si untura( sau untul la temperatura camerei) si amesetecam. Adaugam galbenusurile de ou ( albusurile le punem separat caci avem nevoie de ele putin mai tarziu! ), smantana si amestecam din nou pana se lucreaza bine ingredientele si obtinem un aluat omogen. Ca idee cum arata aluatul dati clic pe Reteta Aluat Fraged.
Din acest aluat se vor coace 3 foi pe dosul tavii.
Acum ca am facut aluatul ne ocupam de restul ingredientelor necesare pentru foi. In acest timp punem aluatul la rece.
Nuca se prajeste int-o tigaie dupa care se taie marunt cu cutitul. Albusurile se bat spuma cu cei 250 g zahar care se adauga treptat la albusuri. Se va obtine o spuma tare in care vom pune nuca prajita si taiata. Se amesteca usor sa incorporam in albus nuca.
Se scoate aluatul de la rece si se imparte in 3 parti egale( la mine o parte avea 291g).
Folosim o tava cu dimensiunea de 20x30cm.
Intindem o parte din aluat pe hartie de copt si o punem pe dosul tavii( am avut grija ca si hartia de copt sa fie la dimensiunea tavii pe care am copt foile).
Foaia se unge cu bezeaua cu nuca( impartiti si bezeaua cu nuca in 3 parti egale) si se coace in cuptorul preincalzit la 180 grade pe functia de aer cald timp de 10-11 minute.
Se coc si se lasa deoparte pana pregatim crema.
Prajitura Rusoaica – Preparare Crema
Intr-un vas punem cele 2 plicuri cu budinca de vanilie, 10 linguri zahar si 600 ml lapte rece. Se amesteca si se pune la fiert pana se ingroase. Se lasa la racit. Cand este rece adaugam untul la temperatura camerei si cu mixerul se amesteca pana se omogenizeaza.
Prajitura Rusoaica – Asamblare
Crema se imparte in doua parti egale si se pune pe doua foi coapte. Deasupra punem a treia foaie cu bezea care se poate orna cu gratar de ciocolata, sau se poate lasa ca atare.
Recomandari prajituri…
Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram .
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!
Comentarii recente
Simona
13/04/2023 at 07:23Este o prăjitură foarte buna..delicata și gustoasă