Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Tiramisu

Tiramisu









 

Ingrediente Tiramisu:

7 galbenusuri
200 g zahar
500 g Mascarpone
5 linguri vin Lacrima lui Ovidiu ( reteta originala prevede vin Marsala pentru gatit)
500 ml frisca Megle
4 linguri smantana
aproximativ 48 bucati piscot
o tava de circa 35 cm x 25 cm

Sirop pentru piscoturi:
200 ml cafea neagra
200 ml apa
120 ml Rom
2 linguri zahar

Preparare Tiramisu :
Cele 7 galbenusuri impreuna cu 200 gr zahar il punem pe baie de aburi unde amestecam pentru circa 10 minute pana incepe sa spumeze (se ingroasa un pic) dupa care adaugam 5 linguri cu vin Lacrima lui Ovidiu si mai tinem galbenusurile pe baie de aburi 2-3 minute pana se omogenizeaza cu vinul.
Luam de pe foc si lasam sa raceasca aceasta crema. In timpul cat raceste pregatim siropul cu care vom insiropa piscoturile in felul urmator: punem in 200 ml cafea fierbinte 2 linguri de zahar si adaugam 200 ml apa rece si 120 ml Rom.
Dupa ce am terminat si cu preparatul siropului batem frisca spuma. Inainte sa fie gata de batut frisca adaugam 4 linguri de smantana ( de 20% mai grosuta) si continuam mixarea pana frisca e tare . Smantana se adauga la frisca pentru a nu pune praf intaritor, are rolul de a intari frisca .
Crema din galbenusuri racita se amesteca cu 500 gr crema mascarpone si se adauga treptat la frisca batuta amestecand cu grija pana se omogenizeaza.
Piscoturile le scufundam pe rand in siropul de cafea, rom si apa pentru o fractiune de secunda apoi le asezam in tava pregatita in asa fel incat sa fie acoperita. Peste primul rand de piscoturi adaugam jumate din cantitatea de crema apoi asezam peste un alt rand de piscoturi insiropate si peste cealalta jumatate de crema ramasa. Presaram totul cu cacao si dam tava la rece pentru aproximativ 6 ore.
Se taie si se serveste bine racita .

Reteta originala prevede folosirea vinului Marsala , dar cum nu am gasit asa ceva prin zona am folosit Lacrima lui Ovidiu , si va asigur ca a iesit o bunatate. Ii multumesc lui Anca Popovici pentru aceasta minunata reteta .

Tiramisu

Aboneaza-te la newsletter si vei primi pe e-mail sfaturi si retete culinare.



Recent Comments

  • divianas

    18/01/2009 at 20:24

    Buna Leila,
    arata bine prajitura Tiramisu
    chiar azi ma gandeam ma gandeam la ea
    eu am facut doar cu crema tiramisu de la Dr. oetker si ma gandeam sa o fac si cu mascarpone, sa vad diferenta (care este mai buna)

  • Leila

    18/01/2009 at 21:57

    e prima data cand fac si eu Tiramisu , dar zau nu ma pot opri din mancat atat de bun e 🙂
    sunt ferm convinsa :)ca iti va fi pe plac cea cu mascarpone 🙂

    pupice :*

  • criss

    18/01/2009 at 22:05

    Mai perfect de atat nu ar fi putut sa-ti iasa….bravo.
    Va pup mult.

  • Leila

    18/01/2009 at 22:09

    Multumesc Criss 🙂

    Pupice :*

  • LauraAdamache

    19/01/2009 at 10:09

    Absolut divin arata tiramisu-ul tau Leila!! Neaparat voi incerca si varianta ta pt ca ador aceasta prajitura si nu am mai facut-o de multisor.
    Multumesc pentru reteta!!

  • damy

    17/03/2009 at 15:43

    buna
    mi-a placut mult cum arata prajitura tiramisu si am incercat si eu sambata,,, mi-a iesit super si la aspect ca a voastra……

  • zaharicabijoux

    20/12/2009 at 21:20

    Chiar cautam sa fac o prajitura mai speciala si am gasit aici!
    Am facut-o in seara aceasta si a iesit delicioasa!
    Nu mai zic ca si fiul meu de 8 nai si-a facut propriul sau tiramisu separat intr-o farfuriuta.Este foarte mandru de realizarea lui!

  • Leila

    22/12/2009 at 00:05

    Tot meritul este al tau zahari 🙂 Poti sa fii mandra de fiul tau . Mie personal imi creste inima cand vad ca fetitele mele prepara cate ceva in bucatarie , si zau este atat de bun ce prepara cu manutele lor 🙂

    Sa aveti Sarbatori Fericite ! Ma bucur sincer ca am putut fi de folos .

  • Timeea Barbu

    23/12/2011 at 23:06

    Este intr-adevar delicios ! Eu fac aproximativ aceiasi reteta doar ca eu nu folosesc frisca si pentru fetite fac separat cu piscoturi inmuiate in cacao. Sunteti intr-adevar o inspiratie pentru mine. Va doresc Sarbatori calde, linistite si pline de bucurii !

  • Anonymous

    06/02/2012 at 01:36

    Fac si eu f des prajitura Tiramisu,am invatat reteta de la un bucatar italian.Folosesc lichior Amareto si putin coniac pe care le adaug in cafea.

  • Anonymous

    12/02/2012 at 16:14

    fetelor daca miinie imi iese bine glicemia si eu fac un tiramisu…ce imi place ca e explicat ca sa se inteleaga si sa iasa….va multumesc !!!!trebuie sa ma semnez anonim dar sunt rodica din cluj

    • Leila

      12/02/2012 at 18:52

      Doamne ajuta , Rodica ! Multa sanatate iti doresc ! Incearca sa iei paralel cu medicatia antidiabetica Eridiarom . Se gaseste la voi in Cluj . Pe mama a ajutat-o foarte mult la reglarea glicemiei. Daca nu esti hipertensiva , iti recomand ca in fiecare dimineata pe stomacul gol sa mei circa 200 ml moare de varza si acesta ajuta la scaderea glicemiei . :*

  • maria

    18/11/2012 at 16:31

    Stimate doamne, in primul rand nu cred ca e atat de important sa respectam o reteta cu punct si cu virgula; poate iesi ceva bun si cu unele modificari sau adaptari dupa resurse si buget; in al doilea rand ar trebui sa invatam sa scriem corect romaneste (isi se scrie legat) daca tot suntem buni pentru a ne exprima parerile negative. Din pacate, in ultima vreme, ne place sa fim rautaciosi cu ceilalti, dar nu vedem si partile noastre negative. Pacat!

  • Andre_ea

    22/06/2013 at 13:16

    Foarte bun! Am pus esenta de rom si am plusat si cu esenta de migdale, mie una imi place foarte mult esenta de migdale in tiramisu! Multumesc de reteta!

  • Lidia Cristea

    11/04/2015 at 00:28

    Este cred una din prajiturile care le adora multa lume si eu nu fac exceptie ,deaceea am incercat si am facut-o de mai multe ori .Am facut si cu frisca si fara ,dar nu am pus vin ,ci doar coniac in cafea pentru ca nu am avut in casa, iar ideea cu lichiorul Amareto imi place . Tocmai ce voiam sa fac acum de paste si am sa iau o sticla de Amareto ! Multumesc pentru idee si SARBATORI PASCALE CU BINE !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *