Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Tort Buturuga – Redescopera Dulciurile Copilariei

Tort Buturuga - Redescopera Dulciurile CopilarieiTort Buturuga – Redescopera  Dulciurile Copilariei
De cate ori pregatesc sau vorbesc despre prajiturile copilariei mele- gandul meu zboara negresit catre primul an de liceu, cand am cunoscut fascinanta lume a prajiturilor, o lume total necunoascuta pentru mine.
Eu, fata simpla de la tara,  crescuta cu deserturi simple dar extrem de gustoase,  pregatite de mama mea dupa  posibilitatile de atunci, aveam sa descopar retetele prajiturilor Krant, Boema, Amandina, Excelent, Carpati….. ce le savuram la cofetarie si care atunci mi se pareau imposibil de pregatit in acasa.
Imi aduc aminte cu emotie cand am pasit prima data in laboratorul scolii.  Pe hol, intr-o vitrina mare, se aflau expuse machete de prajituri, frumos decorate, dar si torturi,  printre care un superb tort de nunta cu etaj si un frumos tort Buturuga, care mai apoi a devenit preferatul meu si care a fost primul tort pregatit de mine.
Prima data am crezut ca sunt adevarate, erau prea frumoase,  asa ca la prima ora intrebarile noastre au fost  legate de vitrina cu prajituri. Dupa ce am primit toate raspunsurile, instructoarea ne-a asigurat ca pe parcursul anilor scolari vom avea ocazia si sansa sa le testam si degustam pe fiecare in parte.

Tort Buturuga

Si asa a fost!! Dupa ce am invatat despre toate ingredientele si ustensilele necesare,  am inceput a pregati blaturi pufoase, creme fine,  ca in final sa ne mandrim cu prajiuri pregatite de la zero si cu decoruri pe care nu ne imaginam ca le putem face.
Au  fost cei mai frumosi ani, am facut practica in marile cofetarii din oras, eram privilegiati, puteam degusta cele mai bune si proaspete prajituri.
Iubesc  toate prajiturile, dar cel mai mult imi place sa pregatesc prajituri  si torturi cu creme fine, pufoase si aromate si care sunt nelipsite din casa mea, de pe masa de sarbatori sau de la aniversarile din familie.

Responsabila de trezirea acestor amintiri frumoase este Rama Maestro, care propune tuturor bloggerilor culinari competitia –“Redescopera dulciurile copilariei” lansata pe site-ul  www.prajituria.ro.
Bloggeri culinari sunt invitati sa se inscrie in competitie,  in perioada  10 Noiembrie – 1 Decembrie, cu reteta preferata de dulce al copilariei (de preferat sa fie prajituri festive, cu crema), folosind produsul Rama Maestro.

Conditii de participare:
– orice blogger culinar care doreste sa se inscrie in competitie trebuie sa confirme inscrierea pe adresa de email mcorbeanu@golin.com pentru a primi kitul de Maestro necesar pentru a pregati reteta de prajitura ce ii aminteste cel mai bine de copilarie.
– dupa postarea pe blogurile proprii a retetei complete de dulce al copilariei, alaturi de o fotografie cu aceasta si o poveste legata de respectivul desert trebuie sa trimiteti linkul articolului pe adresa mcorbeanu@golin.com pentru ca reteta  sa fie preluata pe site-ul www.prajituria.ro.
– apoi, va puteti invita fanii sa va voteze reteta la www.prajituria.ro.

Tort Buturuga – Redescopera  Dulciurile Copilariei- Premii

Premiul I:  aparitie in matinalul „Neatza cu Razvan si Dani”, unde va pregati o reteta alaturi de bucatarul Vladut si un voucher in valoare de 250 de euro la eMag

Premiul II: voucher in valoare de 250 de euro la eMag

Premiul III: voucher in valoare de 200 de euro la eMag

Premiul IV: voucher in valoare de 100 de euro la eMag

– Premiile vor fi acordate pe baza urmatorului criteriu de jurizare:  50% votul fanilor pe site-ul prajituria.ro si 50% decizia unui juriu specializat.

La finalul competitiei, cei 4 castigatori vor fi invitati la un Cooking Session special alaturi de Vladut, la Chef Parade (Bucuresti), pe data de 10 decembrie.
O competitie cu premii frumoase la care participam si noi, cu drag.
Tortul Buturuga,  o prajitura a copilariei noastre pregatita indeosebi   la sarbatorile de iarna, reteta o puteti descoperi mai jos.

Tort Buturuga - Redescopera Dulciurile Copilariei

Nota:
Reteta este una cu prezentare de produs !! Pentru cei ce nu consuma margarina recomand sa foloseasca unt 82 % grasime in aceiasi cantitate  ca si margarina folosita, in rest modul de preparare este acelasi !!

Tort Buturuga-Ingrediente

Foaie
4 oua
5 lg zahar
3 lg faina
1 lg cacao
esenta de rom
Crema
4 oua
400 g zahar
300 g margarina Rama Maestro
4 lg apa rece
100 g cacao
o esenta rom (fiola)

Decor

ciocolata, ornamente din martipan  si ciupercute din bezea

Tort Buturuga – Mod de preparare crema

Intai pregatim crema.
Ouale zaharul si apa se bat cu telul pana ce cristalele de zahar se topesc.
Se pune amestecul intr-un ceaunel. Se fierbe pe baie de apa sau direct pe flacara mica  amestecand continuu cu telul. Este gata atunci cand testam prin  proba de fir. Proba de fir consta in a lua compozitie intre doua degete si a le departa formand un fir.
Se adauga cacao si se lasa 10 min sa se mai raceasca, dupa care se mixeaza  adaugand bucati de margarina Rama Maestro tinute la temperature camerei. La final, se aromatizeaza cu esenta de rom.
Se pastreaza la rece pana pregatim foaia.
ingrediente-crema-cacao

Tort Buturuga- Preparare foaie

Ouale se separa.
Albusurile se bat cu 2 lg de zahar iar galbenusurile cu 3 lg de zahar.
Se amesteca albusurile cu galbenusurile cu miscari usoare, apoi se adauga faina cernuta impreuna cu cacao, incorporandu-se usor.
Se intinde pe hartie de copt si se coace in cuptorul preincalzit la 175 grade C timp de 15-17 min.
Foaia nu trebuie sa se usuce fiindca riscam sa nu o putem rula.
Imediat ce am scos-o din cuptor, se pudreaza cu zahar, se aseaza deasupra hartie si se intoarce pentru a indeparta hartia de la baza.
Dupa ce am indepartat hartia, intoarcem foaia in pozitia initiala, astfel incat baza foii sa ramana deasupra.
O lasam sa se racoreasca 5-10 min inainte de a o umple.
preparare-foaie-rulada

Asamblare Tort Buturuga

Dupa ce foaia s-a racit, intindem peste ea jumatate din crema in strat uniform. Rulam cat mai strans, impachetam rulada in folie si o dam la rece pentru 2-3 ore.
asamblare-tort-buturuga
Dupa ce s-a racit, ii taiem capetele si le asezam pe lateral si deasupra, imitand cioturile buturugii.
Imbracam rulada in crema ramasa si decoram cu ciocolata si ornamente din martipan dupa imaginatie.
Se pastreaza la rece inainte de a fi portionata!!
Pofta buna!!
Nota: 
Cei ce nu folosesc margarina o pot inlocui cu unt 82%grasime

tort-buturuga-dulciurile-copilariei

Aboneaza-te la newsletter si vei primi pe e-mail sfaturi si retete culinare.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *