Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Tort ganache

Tort Ganache

Tortul ganache este unul din cele mai fine deserturi cu ciocolata ce l-am mancat vreodata .

Daca va plac prajiturile sau torturile cu ciocolata, reteta de tort ganache este pe departe cel mai bun.

Contine o crema ganache ce se face usor dar care intrece orice crema de ciocolata .

Crema ganache este fina, cremoasa si cu ea poti pregati atat prajituri cat si torturi in multe variante  cum ar fi Piramide cu crema ganache ,Tort cu crema de ciocolata amaruie  ..etc

Cu siguranta veti incanta musafirii si familia daca alturi veti servi si un pahar cu vin rosu demidulce  Sfanta Ana -Crama Oprisor

Ingrediente

Blat
7 oua
7 lg zahar
6 lg faina
2 lg cacao
esenta de vanilie
esenta de rom

Crema
400 ml frisca
400 gr ciocolata amaruie
esenta de rom fiola

Sirop
250 gr zahar
500 ml apa
4 lingurite de ness
1/2 baton de vanilie sau zahar vanilat

Glazura
100 gr ciocolata neagra
50 ml frisca lichida
20 gr unt

decor din ciocolata

 Mod de preparare

Blat

Se separa albusurile de galbenusuri.
Albusurile se bat spuma cu 5 lg de zahar iar galbenusurile cu restul impreuna cu esenta deron si vanilie.
Se amesteca lejer cele doua compozitii se cerne deasupra faina amestecata cu cacao si se incorporeaza .Se tapeteaza o tava rotunda cu diametru de 21cm, cu hartie de copt, se toarna compozitia blatului in ea si se coace la foc potrivit. Pentru a proba daca blatul este copt apasa usor pe suprafata lui cu palma …daca este elastic si revine la loc fara sa lase urme, atunci este gata.

Crema

Ciocolata si frisca se pun intr-o cratita pe foc pana ce se dizolva si se omogenizeaza dar fara sa atinga punctul de fierbere.

Se imparte in trei.
Doua parti se folosesc imediat la umplerea tortului fara a se lasa la racit.
Iar a treia parte se lasa la racit si se spumeaza fiind necesara la finisarea lui

Glazura
Se amesteca ciocolata cu frisca si untul la foc mic pana obtinem o glazura fina fluida.

Blatul racit se taie in trei foi egale.

Asamblare
Se aseaza prima foaie in forma in care am copt blatul, se insiropeaza cu siropul fiert, racit si aromatizat cu vanilie si ness .

Se toarna o parte din crema, se aseaza si a doua foaie deasemeni, se insiropeaza se pune al doilea strat de crema dupa care se aseaza ultima foaie de blat si se insiropeaza.
Dupa ce a stat la rece pret de cateva ore sau peste noapte se scoate din forma si se imbraca in crema.
Se glaseaza cu glazura de ciocolata si se decoreaza cu aveline de crema si forme de ciocolata sau dupa imaginatia fiecaruia.

104 Shares

Recent Comments

  • adela zilahi

    01/12/2012 at 21:33

    Hmmmm super bun!!! Ma servesc cu o feliuta!! Pupici!!

  • Manuela Crintea

    08/12/2012 at 14:01

    Dar nu este moale crema?Nu curge pe langa blat?Eu stiam ca se lasa amestecul de frisca si ciocolata la rece bine chiar in congelator si apoi se bate cu mixerul!!!!!Abia dupa aceea putem spune ca avem o crema!!! Nu inteleg!!!!

    • LoredanaCarp

      08/12/2012 at 15:35

      Manuela am spus destul de clar in reteta .Doua parti din crema o folosim imediat fara a o lasa la racit .A treia parte o lasam la racit ca apoi sa o spumam …cu ea imbracam tortul .Tortul se monteaza direct in forma in care a fost copt blatul , deci nu are cum sa curga crema .Dupa ce a stat la frigider v-a arata exact ca in imagine .Este si varianta care se lasa la racit apoi se spumeaza …dar eu asa ma procedat si e mult mai usor …reduci timpul de lucru si are cu totul alta textura .Iti recomand sa incerci 🙂

    • Manuela Crintea

      09/12/2012 at 01:13

      Multumesc din suflet!!!!!Dupa ce se termina postul cred ca sigur voi proba acest tortulet!!!!!Sunt incantata de acest site!!!!Felicitari!!!!!!!!!!!!!!

  • isa radu

    21/12/2012 at 10:52

    zahar nu se pune deloc in crema? doar frisca si ciocolata? nu iese cam amaruie?daca puteti sa-mi raspundeti..as vrea sa incerc reteta . va multumesc .isa radu

    • LoredanaCarp

      21/12/2012 at 20:10

      Nu iese amaruie,acum depinde si de gustul fiecaruia .Dar poti pune 200 gr ciocolata cu lapte si 200 gr ciocolata amaruie .

  • Florina Gabriela Radu

    21/12/2012 at 19:02

    Frisca si ciocolata, dupa ce s-au incalzit, se spumeaza, nu?

    • LoredanaCarp

      21/12/2012 at 20:12

      Florina am scris destul de clar , aceasta crema eu nu am mai spumat-o .Dupa ce s-a topit si omogenizat ciocolata cu frisca am montat-o direct intre blaturile de tort .Ea intradevar poate fi lasata la rece 4-5 ore dupa care poate fi spumata , dar are cu totul alta textura.

  • dorina_mihaela

    23/06/2013 at 11:42

    am facut si eu tortul .am respectat reteta si a iesit perfect . ii f. bun il recomand tuturor .

    • LoredanaCarp

      25/06/2013 at 10:25

      Dorina ma bucur ca ti-a placut .Meritul este al tau !!
      Multumesc!!

  • Luminita Stancu

    27/10/2013 at 12:48

    Am citit reteta si cred ca este o bunatate,eu vreau sa va multumesc pentru toate retetele publicate sunt delicioase,mai ales pentru noi cei care suntem departe de casa incercam sa pregatim „bucatele „noastre gustoase ca la mama acasa!

  • maria

    15/11/2013 at 22:58

    nu se pune praf de copt ?

  • mihaela

    24/04/2014 at 12:30

    am facut acest tort de Pasti si a iesit foarte bun . Merita sa l incercati !

  • roxana

    17/07/2014 at 13:47

    un sfat pt cei care o sa prepare acest tort:sa puna mai putina ciocolata in crema!!!!!!

    • Loredana

      17/07/2014 at 15:07

      De unde ai ajuns la concluzia asta ca trebuie pusa mai putina ciocolata?.Daca pui mai putina ciocolata, crema nu va mai avea aceasta consistenta.Nu da sfaturi in necunostinta de cauza!!

    • roxana

      17/07/2014 at 18:23

      acest tort l am facut ieri si nu sunt in necunostinta de cauza!!este foarte amar si nu cred ca la 400ml de frisca trebuie pus 400gr de ciocolata neagra!!!crema este foarte foarte consistenta cu cele 400 gr de ciocolata,deci daca reducem din ciocolata nu se intampla nimic.

  • Aurora Mihaela Marinca

    22/09/2014 at 22:56

    Buna vreau sa fac si eu acest tort..vroiam sa stiu compozitia la blat daca forma e mai mare…a mea e de 28 cm…dacs pun 10 oua 10 ling zahar 9 faina si 5 cacao e bine imi iese?

    • LoredanaCarp

      30/09/2014 at 20:49

      Cred ca ar fi deajuns 8 lg de faina si 4 de cacao .

    • Aurora Mihaela Marinca

      01/10/2014 at 13:09

      Multumesc am pus 9 lg de faina si 4 de cacao a iesit super bun

  • Alina

    26/04/2016 at 18:11

    In sirop cand se pun nessul si esenta? Cand e cald sau rece?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *