Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Turta Dulce

Turta DulceAm hotarat anul acesta ca bradul nostru sa il impodobim doar cu Turta dulce, panglicute, luminite.

Zis si facut ne-am apucat cu mic cu mare sa pregatim turte dulci. E adevarat ca nu mai avem nici o turta dulce la acest moment caci s-au mancat toate, dar vom pregati pentru Craciun portie tripla caci tare bune au fost si am vrea sa ne ramana si pentru bradut.

Poate va intereseaza si Turta glazurata.

Ingrediente Turta Dulce :

500 g faina
150 g zahar pudra
1 praf de sare
150 ml miere albine
1 ou intreg si 1 galbenus
2 linguri margarina (sau unt)
15 g scortisoara macinata
½ lingurita bicarbonat de sodiu

turta dulce

Ingrediente pasta ornat Turta Dulce :
1 albus
200 g zahar praf
1 lingurita amidon
cateva picaturi suc de lamaie

Preparare Turta Dulce :
Faina, zaharul,bicarbonatul si scortisoara le amestecam intr-un vas. Adaugam ouale (1 ou intreg si 1 galbenusuri), albusul ramas il punem intr-un borcanel si il tinem la frigider pana il vom folosi. Adaugam margarina la temperatura camerei lucram cu restul de ingrediente dupa care adaugam mierea topita.

Se lucreaza pana aluatul obtinut se desprinde de marginile vasului si devine omogena(daca aluatul e mai moale putetu adauga putina faina). Invelim aluatul in folie si il lasam la rece pentru cateva ore. Eu il tin la rece o noapte intreaga.

A doua zi scoatem de la rece aluatul de Turta Dulce si il il framantam.

Nu va speriati daca o sa il vedeti putin crapat, si este mai tare, isi revine dupa framantare. Taiati aluatul in mai multe parti si intindeti fiecare parte pe rand la 3-4 mm grosime. Decupati si asezati formele in tava tapetata cu hartie de copt avand grija sa lasati putin spatiu intre ele deoarece in timpul coacerii ele mai cresc.

Se coc in cuptorul preincalzit la foc moderat pana devin frumos aurii. Lasati figurinele sa se racoreasca putin dupa ce le-ati scos din cuptor apoi le scoateti din tava. Se orneaza cand sunt complet reci.

turta dulce

Preparare pasta ornat Turta Dulce :
Albusul de ou l-am amestecat cu zaharul pudra, am pus 2-3 picaturi lamaie si 1 lingurita cu amidon. Se adauga colorant tip gel sau praf daca doriti sa colorati pasta.

Pasta rezultata se pune in pungi mai mici, se impinge spre un colt al pungii pasta, se leaga partea de deasupra cu un elastic apoi se taie putin varful de punga unde este pasta impinsa, de acum putem sa ornam dupa plac turtele dulci.
turta-dulce-colaj1Sarbatori Fericite !!!

Aboneaza-te la newsletter si vei primi pe e-mail sfaturi si retete culinare.



Recent Comments

  • vaperz

    06/12/2014 at 12:20

    Neata dragii mei ! Nu am mai mancat turta dulce de cand eram copil 🙂 Multumesc pentru reteta ! Sper sa am timp sa o pun in practica astazi. Va doresc un weekend minunat !

  • dorina caramel

    09/12/2014 at 22:38

    Vreau sa stiu daca ies tari ,a facut si anul trecut si au iesit foare tari ,am facut alta reteta ,multumesc

    • bucatareselevesele

      10/12/2014 at 23:39

      Dorina, secretul lor este sa nu le intinzi foarte subtiri. Aceste turte nu sunt tari, dar daca le tii mult timp afara fara sa le pui intr-o punga ca orice alta prajitura se intaresc cu timpul, se usca 🙂

  • Emilia Brencus Liuliu

    21/12/2014 at 11:14

    Spuneti-mi va rog, glazura ptr ornat se usuca sau ramane moale? Va multumesc!

    • bucatareselevesele

      21/12/2014 at 11:46

      Buna , Emilia Brencus ! Glazura se va intari nu va ramane moale. Daca vrei sa acoperi suprafata turtelor cu glazura vei pune mai putin zahar ca sa il poti intinde cu pensula. Pentru a desena modele vei pregati separat un alt albus cu cu 200 g zahar pudra cu care vei putea face modelele. Glazura se usca relativ repede in circa 1 ora va fi bine uscata. Craciun Fericit !

  • Andreea

    27/11/2016 at 16:22

    Am sa incerc cat de curand aceasta reteta!eram curioasa ce rol are amidonul in glazura?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *