Va recomandam acest Cozonac cu fructe, pentru Craciun sau de ce nu, si pentru sarbatorile Pascale sa il incercati.
La umplutura se poate folosi o parte de fructe proaspete si o parte de fructe deshidratate, dar merge si varianta cu fructe deshidratate. De data aceasta am ales combinatia de banane si merisoare deshidratate.
Cozonacul cu fructe se poate pregati si cu zahar, dar eu am preferat sa folosesc indulcitorul natural Green sugar natural, de la Laboratoarele Remedia, pe care il recomand tuturor celor care au probleme cu glicemia. Va invitam sa rasfoiti si retetele cu Cozonaci pentru Craciun si Cozonaci pentru Pasti.
Ingrediente aluat Cozonac cu fructe :
600 g faina,
1 lingurita scortisoara macinata
50 ml ulei
25 gr drojdie proaspata
100 g Green sugar (sau zahar)
250 ml lapte
3 oua
1 praf sare
2 plicuri zahar vanilat
50 gr unt (sau margarina Rama)
Ingrediente umplutura Cozonac cu fructe :
4 banane
300 g merisoare deshidratate
100 g indulcitor Green sugar natural (sau zahar)
3 fiole esenta de vanilie
1 fiola esenta de rom
(putem folosi si alte variante de fructe: in loc de merisoare putem folosi caisele deshidratate, putem folosi chiar si un amestec de fructe deshidratate la acest cozonac)
Ingrediente sirop:
300 ml lapte
6 linguri indulcitor Green sugar (sau zahar)
2 fiole esenta rom
Cum preparam aluat Cozonac cu fructe
Se incalzeste usor laptele in care dizolvam drojdia , indulcitorul ( sau zaharul), zaharul vanilat,1 lingurita unt si praful de sare . Punem faina in vas. In mijlocul ei facem o adincitura in care turnam laptele. Amestecam putina faina cu laptele si lasam aceasta maia sa dospeasca la loc caldut circa 30 minute.
Dupa ce a dospit maiaua incepem sa framantam pana obtinem un aluat omogen la care adaugam 50 ml ulei si galbenusurile frecate spuma de la cele 3 oua si lingurita de scortisoara macinata . Se lucreaza bine aluatul pana se incorporeaza in el ingredeintele adaugate . Adaugam la aluatul rezultat albusul batut spuma si framantam pana apar primele besici de aer in aluat.
Aluatul obtinut va fi cu mult mai moale ca initial . Nu trebuie sa adaugati faina, lasati la aceasta consistenta. Lasati la loc caldut sa dospeasca pana ce isi dubleaza volumul.
Pana dospeste aluatul pregatim umplutura
Preparare umplutura :
Bananele se vor taia rondele si impreuna cu merisoarele deshidratate se pun intr-un vas peste care adaugam 100 g Green sugar (sau zahar), fiolele cu esenta de vanilie si fiola cu esenta de rom . Se amesteca si lasam sa stea asa pana aluatul e dospit.
Preparare Cozonac cu fructe
Aluatul dospit se rastoarna pe masa de lucru presarata cu faina si se imparte in 2 bucati . O parte se intinde in tava bine unsa cu unt, peste ea punem umplutura de fructe de mai sus.
Restul de aluat se intinde si cu untul ramas de la aluat il ungem si apoi il rulam ( untul se topeste in prealabil ) dupa care taiem ruloul rezultat in 15 felii.
Cele 15 rondele de aluat uns cu unt le asezam peste umplutura si punem tava cu cozonac in cuptorul incalzit in prealabil. Se tine la foc iute pana aluatul creste dupa care focul se reduce la jumate.
Preparare sirop:
Punem laptele la fiert impreuna cu 6 linguri Green sugar (sau zahar) si cand este topit adaugam esenta de rom.
Cand Cozonacul cu fructe a copt, scoatem tava din cuptor si asa fierbinte il insiropam cu siropul pregatit ca in cele de mai sus . Se poate presara cu Green sugar macinat (sau zahar praf). Lasam sa se racoreasca putin dupa care se poate servi .
Am folosit o tava de 28x20cm
Pofta Buna !