Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Cotlet de porc la cuptor

Cotlet de porc la cuptor


Pe 8 noiembrie, biserica Ortodoxa ii sarbatoreste pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril.
Multi dintre noi avem apropiati ce azi isi sarbatoresc ziua onomastica, deci e prilej de bucurie, voie buna si petrecere. Si ce vom pregati bun? Vom pregati un Cotlet de porc la cuptor.


Si unde este voie buna si petrecere musai trebuie sa fie si un vin bun, iar cel mai potrivit nu poate fi decat vinul Sfintii Mihail si Gavril din gama de vinuri Cupola Santics -Crama Oprisor.

Sfinții Mihail și Gavril este un cupaj de Cabernet Sauvignon și Merlot, care dezvoltă îndrăzneț note de condimente, prune uscate, ciocolată și accente fructe de pădure, condiment, vanilie și unt. Dens și catifelat, cu taninuri plăcute și elegante, vinul are o structură prietenoasă dar și o profunzime ce te adâncește până la senzația de condiment și lemn. Structura lui indică faptul că vinul are un bun potențial de evoluție și de învechire.

vin crama oprisor

Cotlet de porc la cuptor

Este un vin ce poate fi asociat cu carnea de porc, tocmai de aceea am ales sa pregatesc un cotlet de porc la cuptor cu o garnitura simpla de cartofi la cuptor pregatiti si acestia.

Cotletul de porc este de obicei o carne seaca si daca nu ii dai atentia cuvenita cand o pregatesti risti sa ai o friptura tare si seaca. Daca respectati totusi cateva reguli va garantez ca veti pune pe masa o friptura frageda si zemoasa care va fi pe placul vostru cu siguranta.

Eu va recomand sa incercati aceasta friptura cu care ii veti surprinde pe cei dragi si va recomand si acest vin exceptional chiar sa il oferiti cadou pentru sarbatoritii acestei zile.
Sa vedem de ce ingrediente avem nevoie pentru a pregati aceasta friptura.

Cotlet de porc la cuptor – Ingrediente

1 bucata cotlet intreg de porc ( cel facut de mine avea 1,5 kg)
condimente ( la alegere eu prefer sare, piper, usturoi granule, boia de ardei dulce afumata)
ulei
1 lingura mare de mustar clasic
cartofi
folie alimentara
1 cutit cu lama foarte ascutita( daca nu aveti puteti folosi o lama de ras clasica)
termometru pentru carne

Cotlet de porc la cuptor – Preparare

In primul rand facem mixul de condimente. Intr-un vas amestecam sarea, piperul macinat, usturoiul granule si boiaua de ardei. Adaugati 1 lingura generoasa cu mustar si putin ulei pentru a obtine o pasta nu prea groasa cu care vom unge bucata de carne.

condimentare

Cu aceasta pasta vom unge bine bucata de carne pe care o vom inveli in folie alimentara. Ar fi bine daca cotletul astfel condimentat il pregatiti cu 2-3 zile inainte si il tineti la rece.
Cand am timp asa procedez, cand nu, il pregatesc inainte cu o seara si o las la temperatura camerei. Cu cat il tineti mai mult astfel condimentat friptura va fi mult mai gustoasa.

impachetare

Daca il tineti cel putin 3 zile condimentat la rece atunci trebuie sa scoateti carnea de la rece si sa il lasati la temperatura camerei cel putin 4 ore. Daca il condimentati de cu seara si il lasati la temperatura camerei nu aveti nimic de facut decat cele ce va voi scrie in continuare.

Cotlet de porc la cuptor

Cotletul condimentat se desface din folia alimentara si se razuie cu dosul cutitului. Se usuca cu servete de hartie dupa care se maseaza bine cu putin ulei. Cu un cutit bine ascutit ( sau cu o lama de ras noua) se fac mici crestaturi fine pe suprafata cotletului ( chiar cat sa taie membrana cu grasime deasupra ca in momentul coacerii carnea sa nu se contracte).

Cotlet de porc la cuptor

Alegem o tava mai mare in care punem apa si peste tava punem un gratar pe care vom aseza bucata de cotlet Apa nu trebuie sa ajunga la carne). Incalzim cuptorul la 220 grade Celsius. In bucata de carne infigem un termometru de carne in partea mai groasa a carnii si puenm tava in cuptorul incins. Tinem la aceasta temperatura circa 25-30 minute dupa care reducem focul la 180 grade Celsius si continuam coacerea.

Cotlet de porc la cuptor

Teoria spune ca la fiecare 500 g de carne avem nevoie de 22 minute de coacere ( in cazul meu ar fi fost 66 minute), dar m-am ghidat dupa termometrul infipt in carne. Cand temperatura interna a carnii a ajuns la
65 de grade Celsius scoatem bucata de carne din cuptor si punem deasupra cateva feliute de unt si il invelim usor in folie de aluminiu si lasam friptura la odihna circa 15 minute.

coacere


In acest timp de odihna temperatura interna a carnii mai creste. Fibrele se relaxeaza si sucurile interne se redistribuie contribuind astfel la fragezirea carnii. Nu se taie niciodata imediat carnea scoasa din cuptor!
Toate sucurile se vor scurge si vom avea o friptura seaca si cu balta de zeama pe platou.

Cotlet de porc la cuptor

In timpul cat carnea sta la odihna am pregatit cartofii. I-am curatat, taiat in patru si condimentat( cu, sare, piper, boia si usturoi si puti ulei).
I-am pus in tava pe hartie de copt si i-am pus in cuptorul fierbinte la copt.

Cotlet de porc la cuptor

Am asezat apoi bucata de cotlet pe un platou, langa am pus cartofii copti si am servit friptura. Ca si garnitura normal, puteti pregati ce va este pe plac. Alaturi am pus dupa cerintele familiei un mujdei facut ca la mama acasa. Puteti folosi un sos picant de sweet chilli daca preferati ceva mai iute.

Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram . 
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmareste-ne si pe Instagram