Am vazut de mai multe ori aceasta reteta de Suberek, placinta cu carne si m-am hotarat sa o incerc si eu.
Este asemanatoare cu o placinta ce se face la noi in zona Binsului doar ca in compozitia aluatului punem si drojdie. Umplutura cu care se umple la noi in zona este si ea diferita. Se umple cu cartofi, cu branza dulce sau sarata, cu varza dulce sau murata, calita sau cu dulceata de prune.


Fiecare dupa gustul sau. Metoda de impaturire este identica ca la acest Suberek, prajirea facandu-se in schimb in mai mult ulei sau in untura.
Langa o astfel de placinta nu se poate sa nu servim si un vin pe masura, un vin rosu robust si concentrat. Eu il recomand cu tot dragul acest vin deosebit, Stil Shiraz de la Crama Oprisor.
Stil Shiraz este un vin robust, concentrat, ce își exprimă cu intensitate caracteristicile tipice ale soiului. Culoarea este rubiniu închis, cu reflexii purpurii, prevestind o experiență senzorială complexă.
În plan olfactiv, vinul impresionează prin arome intense de fructe negre bine coapte – mure, afine, prune uscate – completate armonios de note de piper negru, cuișoare, cacao și o ușoară tentă de fum și vanilie, provenite din maturarea în baricuri de stejar. Buchetul este dens, dar echilibrat, dezvăluind straturi succesive de arome la fiecare aerare.
Gustul este corpolent, cu taninuri ferme, dar rotunde, și o structură excelentă. Finalul este lung și persistent, lăsând impresii de ciocolată amară, fructe uscate și condimente exotice.
Un Shiraz în stil autentic românesc, care spune o poveste despre putere, eleganță și echilibru.
Mai jos va prezint ingredientele folosite de mine si metoda de preparare.
Suberek, placinta cu carne – Ingrediente
Aluat
400 g faina
260 ml apa ( apa s-ar putea sa va ceara mai mult sau mai putin in functie de ce faina folositi)
1 lingurita sare
1 lingurita otet
1 lingura ulei
Umplutura
300 g carne porc( sau vita)
1 ceapa de marime medie
sare, piper macinat
70 ml apa
( eu am pus si 1 lingurita de boia iute)


Suberek, placinta cu carne – Preparare
Umplutura
Tocam carnea taiata in prealabil in bucati la masina de tocat carne ( Masina de tocat HEINNER EXQUISITEFORCE HMG-DIS2500, 2500 W, Control Touch).Tot cu masina de tocat carne am tocat si ceapa.
Amestecam carnea cu ceapa tocata si condimentam cu sare, piper macinat, boia si 50 ml apa. Puteti pune la compozitie daca va place si niste verdeata taiata marunt.
Aluat
Intr-un vas punem faina, apa, sarea,otetul, uleiul si framantam pana obtinem un aluat omogen. Acoperim cu folie alimentara si lasam la odihna 10-15 minute.
Compozitia se imparte in 7-8 bile de aluat. Intindem pe rand cu sucitorul fiecare bila in forma rotunda.
Ungem fiecare bucata intinsa cu umplutura de carne si o impaturim in doua. Avem grija ca pe margini sa lasam putin spatiu pentru ca la impaturire sa se lipeasca bine.
Dupa ce le-am impaturit cu o furculita presam marginile sa sigilam aluatul. Se pune deoparte si trecem la prajire.
Intr-o tigaie punem ulei sau untura la incins ( nu trebuie sa folosim foarte mult ulei ca la gogosi) si punem placintele la prajit pana se rumenesc frumos pe ambele parti.
Se scot pe servete de hartie pentru a se scurge surplusul de ulei. Se servesc calde sau reci cum va place. Noi am servit cu smantana si cu mujdei de usturoi.
Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram.
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!











