650 gr faina alba
50 ml ulei
200 ml apa calduta
1/2 lingurita sare
30 gr drojdie proaspata
Ingrediente umplutura:
4 cartofi mai maricei
3 maini de varza marunta acra
ulei
sare , piper alb dupa gust
Alte ingrediente :
Ulei pentru copt
Preparare :
Cartofii curatati , spalati , feliati ii punem la fiert in apa cu sare . Dupa ce au fiert ii zdrobim adaugam 4 linguri ulei , sare si piper dupa gust. Varza acra o spalam in mai multe ape , o stoarcem bine si pe circa 5 linguri ulei o calim circa 10 minute amestecand mereu sa nu se arda . Cartofii zdrobiti ii amestecam cu varza calita si astfel obtinem umplutura pe care o vom folosi la placinte. Acestea fiind spuse trecem la prepararea aluatului .
Faina o punem intr-un vas mai maricel . In alt vas punem cei 30 gr drojdie cu 1/2 lingurita sare si 50 ml apa calduta .Amestecam pana se dizolva drojdia. In faina facem un cuib in care vom turna drojdia dizolvata si amestecam cu un pic de faina pana obtinem o maia mai grosuta . Acoperim vasul si lasam la dospit la loc cald ferit de curent si frig. Dupa ce a dospit aceasta maia , adauga 50 ml ulei apoi 200 ml apa calduta treptat amestecand intre timp . Trebuie sa obtinem un aluat elastic nu prea moale dar nici prea tare (eu am incercat sa dau cantitati fixe de ingrediente uscate si lichide , dar poate varia de la un caz la altul in functie de tipul de faina folosit ). Presaram acest aluat cu un pic de faina , acoperim cu un prosop si lasam la dospit pana isi dubleaza volumul.
Acum avem si aluatul gata dospit , sa trecem la actiune !
Rupem din aluatul dospit cate o bucata cam de marimea unui mar mai maricel , il presam un pic cu mana pe o suprafata presarata cu faina si punem in mijlocul fiecarui aluat cate 1 lingura mare cu umplutura . Tragem usor marginile aluatului peste umplutura , o intoarcem cu pliurile in jos si pe suprafata de lucru presarata cu faina o intindem sub forma de cercuri cu ajutorul sucitorului la marimea dorita (sau la marimea tigaii folosite ).
Procedam identic si cu restul aluatului ( va recomand sa pregatiti inainte de a va apuca de a coace aceste placinte , vreo 3 – 4 bucati deoarece ele se coc relativ foarte repede si nu apucati sa puneti alta la copt daca nu aveti pregatite din timp ).
Punem tigaia la incins , o pensulam cu un pic de ulei si punem placinta la copt. Inainte de a intoarce pe partea cealalta o pensulam din nou cu ulei . Fiind coapta o scoatem pe o farfurie si partea de deasupra o pensulam cu putin ulei . Repetam procedeul cu celelatle placinte .
Va doresc , Pofta Buna !
Comentarii recente
tartoras
26/02/2010 at 20:18Asta sigur i-ar placea sotului meu…e innebunit dupa varza murata!
Ce mai pui ca vrea sa tin asi post….
Perfect pentru o zi de sambata…
Numai bine!
Excelenta reteta!
Andreea T
26/02/2010 at 21:43Vaaai de cand caut reteta asta!!
Am rascolit cerul si pamantul dupa ea :)))
Acum imi ploua-n gura cu averse.
Merci tare frumos pt reteta, am s-o fac neaparat si revin sa-ti spun cum a iesit.
Andreea T
26/02/2010 at 21:47Tot eu, am vazut fotografiile si-am scris repede. Acum am citit si reteta. Am mancat la cineva acum cativa ani, erau cu varza dulce insa cred ca-s minunate in ambele variante.
pansy
27/02/2010 at 01:15mi-ai adus aminte de copilarie.si bunica mea facea placinte din acestea prajite in ulei cu diverse umpluturi,varza dulce,branza,cartofi(ea nu amesteca umpluturile).tot din aluat de paine dar rezultatul era putin altfel.
lidavaliuc
27/01/2013 at 10:40da fara drojdie si fara ulei asa e
angi
28/02/2010 at 23:00N-am mai mancat asa delicatese de pe vrevea liceului, cand bunica unei colege ii trimitea pachet(stateam in internat).Ea ne trimitea si un borcan de smantana de casa!
Le simt deja mirosul si aroma!
ANCA
02/03/2010 at 04:35ce frumose v-au iesit
si ce dor mie sa manac placinta cu varza acra si cu cartofi …nu ma mancat de cand imi facea mamica 🙂
va pup si numai bine ..va stept si pe la mine …
Cristina
02/03/2010 at 14:40La multi ani Leila, multa sanatate, fericire si impliniri pe toate planurile!
Liliana
04/03/2010 at 10:26Mmmmmmm…trebuie sa fie o bunatate! Mai ales cu o berica! O sa imi fac si eu curaj sa incerc placintica (mai ales ca placintele in casa le face mama!)
Liana10
12/03/2010 at 16:50De-ai sti de cand caut reteta asta de placinte, Lia draga…
Le-am facut imediat ce le-ai postat si au iesit tare bune, aveau exact acelasi gust ca al placintelor din copilarie.
Merci de reteta!
Puuup!
Edith
24/11/2011 at 22:47Minunate, le-am incercat si eu!
Multumesc pentru reteta, Leila! 🙂
Leila
25/11/2011 at 22:21Sa va fie de bine , Edith !
VICTORIA ROGOJAN
06/09/2012 at 07:08LEILA, SI EU LE FAC INCA DIN TINERETE SI LA TOTI LE PLAC FOARTE MULT, DAR EU NU AMESTEC VARZA CU CARTOFII. EU FAC CU VARZA ACRA CALITA, CU CARTOFI SI UN PIC DE TELEMEA SI CU TELEMEA SI MARAR. SINT EXCEPTIONALE. ESTI O SCUMPA SI FOARTE BUNA GOSPODINA !!! GOD BLESS YOU !
Anonymous
28/09/2012 at 12:47ce bine arata :)..
Valentina
26/03/2017 at 11:10Chiar acum astept sa dospeasca coca. Am pregatit umplutura, asteapta cuminte pana cand o s-o folosesc. O sa revin cu un alt comentariu sa va spun cum au iesit. Multumesc pt reteta, de mult o cautam.
Valentina
26/03/2017 at 19:55Excelente! A mancat si fii-miu, caruia nu-i prea place varza. Decat in sarmale.
Liana Liana
26/03/2017 at 19:58Ma bucur sa citesc ca a fost pe plac si baiatului. Meritul este al tau, Valentina!
Florina Adelmann
31/03/2020 at 16:37Super rețetă, am folosit 1 1/2 plic de drojdie uscată ( nu aveam drojdie) . Perfect , rapid, gustoase.
Loredana
09/04/2020 at 12:44Multumim!!
Ileana Vasile
12/08/2020 at 08:57Mulțumesc mult pentru promptitudine în a răspunde! Exact asta este rețetă pe care o cautam! O sa revin ca să povestesc după ce o fac. O zi binecuvântată, doamnelor!