Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Cozonac cu bule de mac

Cozonac cu bule de macCozonac cu bule de mac este unul dincei mai spectaculosi cozonaci de pana acum.La acest cozonac difera modul de preparare fata de cozonacii clasici prin felul de asamblare.Fiecare bula de aluat este umpluta cu mac.Cozonacul se poate pregati si cu umplutura de nuca sau alune.

Ingrediente aluat Cozonac cu bule de mac :
140 ml lapte,
125 ml frisca(poate sa fie si vegetala),
1 ou,
60 g zahar,
1 praf de sare,
450 g faina,
20 g drojdie proaspata,

Ingrediente umplutura Cozonac cu bule de mac:
150 g mac,
150 g zahar,
150 g faina,
80 g unt,
100 ml lapte,
50 ml zeama de portocale(sau lamaie),
coaja de la o portocala(sau lamaie),
2 lingurite praf de copt,
1 praf de scortisoara,

Alte ingrediente:
1 ou pentru uns aluatul,

Preparare aluat Cozonac cu bule de mac:
Dizolvam drojdia in laptele caldut impreuna cu 60 g zahar si 1 praf de sare. Intr-un castron de plastic punem faina la care adaugam drojdia dizolvata, 1 ou,125 ml frisca si incepem sa framantam pana aluatul se desprinde de marginea vasului. (Putem pune toate ingredientele amintite in ordinea scrisa si in masina de paine la framantat daca avem la dispozitie asa ceva).Acoperim vasul cu un prosop si lasam la dospit aluatul la loc caldut pana isi dubleaza volumul. Dupa ce a dospit il rasturnam pe suprafata de lucru presarata cu putina faina, il framantam putin sa iasa surplusul de aer si impartim aluatul in 16 parti egale din care vom forma bile rotunde. Lasam bilele de aluat deoparte la dospit pana preparam umplutura.  

Preparare umplutura Cozonac cu bule de mac:
Amestecam 150 g mac cu 150 g zahar apoi il macinam in rasnita de cafea. Intr-un vas punem 150 g faina, adaugam macul si zaharul macinat. In cei 100 ml lapte punem 80 g unt si il incalzim pana untul se topeste. Tot in aceasta compozitie de lapte si unt adaugam 50 ml zeama de portocala(puteti folosi lamaie daca va place mai mult). In vasul in care am pus faina, macul si zaharul adaugam si 2 lingurite de praf de copt si apoi peste turnam compozitia de lapte de mai sus. Adaugam si coaja razuita de la o potocala si 1 praf de scortisoara macinata. Amestecam si am obtinut umplutura.

Asamblare Cozonac cu bule de mac:
Fiecare bila o intindem in forma de cerc cu o grosime de 2-3 mm si in mijlocul fiecaruia punem 1 lingura cu umplutura(vedeti sa va ajunga umplutura in toate bilele deci puneti mai cu masura…). Marginile aluatului se trag peste umplutura avand grija sa il inchidem bine ca aceasta sa nu curga. In forma de cozonac mai adanca tapetata cu hartie de copt vom pune 8 bile de aluat umplut in asa fel incat sa nu fie asezate una langa alta (deci nu paralel…) ci putin deplasate , o bila mai sus si alta mai jos.

preparare-cozonac-mac-1

Urmatoarele 8 bile umplute le vom aseza peste primul rand avand grija ca bila sa nu fie asezata exact peste cea de jos ci la mijlocul dintre 2 bile(exact in punctul in care cele doua bile din primul rand sunt tangente :)). Lasam bilele astfel aranjate in tava sa dospeasca pentru 1 ora dupa care ungem cozonacul deasupra cu  ou batut si punem tava la cuptorul incalzit in prealabil.

Lasam la copt pana se rumeneste frumos desupra si la proba cu scobitoarea aluatul nu se prinde de aceasta. Se scoate tava din     cuptor se lasa la racit pentru circa 10 minute dupa care scoatem cozonacul din tava, il acoperim cu un prosop curat asezam deasupra o folie de plastic(sau o punga) acoperim cu un alt prosop si lasam sa racoreasca putin cozonacul dupa care il putem felia si servi.

 

 

[amd-yrecipe-recipe:113]

Sarbatori Fericite !!!

Print Friendly, PDF & Email
loading...

Recent Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Load More...