Constat ca in site nu prea avem retete cu fructe de mare desi eu una le pregatesc ori de cate ori am ocazia. Imi plac foarte mult, mai ales crevetii pe care cel mai des ii pregatesc cu paste. Cred ca singura explicatie e ca de fiecare data cand le fac sunt pe fuga, fiindca se pregatesc foarte usor, si asa nu mai ajung sa le mai fac si poze.
Astazi, insa, va propun acesti Creveti Saganaki in stil grecesc, este o reteta ce o pregatesc si degust pentru prima data, desi am auzit si citit mult despre ea.
O aveam in plan de ceva timp, i-a venit randul acum cand provocarea Delaco de luna asta este telemeaua de oaie.
Stiu, o sa spuneti ca in reteta originala se foloseste branza feta, dar trebuie sa va spun ca aceasta telemea este grozav de buna, si inlocuieste cu succes, branza feta din aceasta reteta.
Sosul este unul delicios, in combinatie cu telemeaua si crevetii fac ca acest preparat sa fie extrem de gustos. Poate fi mancat ca atare alaturi de paine prajita, lipii sau cu o garnitura de orzo. Eu am preferat varianta simpla, cu paine prajita, insa data viitoare am sa pun alaturi si orzo. Sun sigura ca v-a fi la fel de gustoasa!!
Va las mai jos inca doua retete in care puteti folosi telemeaua de oaie, si pe care eu le ador!!
Creveti Saganaki in stil grecesc- Ingrediente
- 2 portii
- 250 g creveti preferti
- 150 g telemea de oi Delaco
- 400 g rosii cherry in sos de rosii(o conserva)
- 4 catei de usturoi
- 1 ceapa medie
- o legatura patrunjel verde
- 1 lingurita oregano
- 2 linguri ulei de masline
- 1 lingurita zahar
- 50 ml vin alb
- felii de lamaie
- sare si piper
Cum pregatim cei mai buni creveti saganaki
Pentru aceasta reteta puteti folosi creveti proaspeti sau congelati, decorticati, cu codita sau nu. Din ce am citit, se pot folosi si creveti nedecorticati dar eu nu m-as vedea cu degetele pline de sos, decorticand crevetii :)). Asa ca eu am folosit creveti preferiti cu codita, congelati ( de astia am gasit ).
Crevetii condimentati cu sare si piper se prajesc in ulei pe ambele parti timp de 1 min. Se scot si se lasa deoparte.
In uleiul ramas se adauga ceapa tocata marunt si usturoiul si se caleste pret de 1 min cat ceapa sa devina sticloasa dar fara sa se rumeneasca.
Se adauga apoi rosiile din conserva, sare, piper, oregano, zahar, vin si se lasa sosul sa fiarba pana ce capata consistenta.
Se adauga apoi crevetii, bucatele de branza telemea si se introduce tigaia in cuptorul preincalzit la 180 grade C pentru 20 min.
Se scoate din cuptor, se adauga felii de lamaie, se presara cu patrunjel tocat si se mananca calzi cu paine prajita.
Pot fi insotiti si de o garnitura de paste orzo, eu insa am preferat painea prajita!!
Sfat:
1. Daca nu aveti o tigaie care sa poata fi introdusa si in cuptor, atunci dupa ce sosul este gatit, puteti rasturna totul intr-o forma de graten pentru cuptor. Eu a folosit o cratita de fonta.
2. Daca va place picant atunci puteti pune in sos fulgi de ardei sau chiar un ardei iute.
Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram .
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!