Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Choux au Craquelin cu mascarpone si vanilie

Choux au Craquelin cu mascarpone si vanilie

Choux au Craquelin cu mascarpone si vanilie

Desi la prima vedere pare un desert sofisticat si complicat de facut, trebuie sa va spun ca nu e asa, este chiar simplu daca urmezi cu strictete reteta.
De fapt aceasta prajitura are la baza un alaut de ecler peste care se pune o crusta crocanta din unt zahar si faina si care prin coacere capata o crusta crocanta si crapacioasa. Ea poate fi la culoare asa ca in imagine sau poate fi colorata prin adaugarea de coloranti sau cacao. Crema cu care se umplu acesti Choux au Craquelin poate fi aleasa dupa preferinta fiecaruia…ca de altfel si decorul lor!!
Nu este pentru prima oara cand il incerc dar abia astazi a sosit momentul ca reteta sa isi ocupe locul in site printre sutele de retete cu deserturi delicioase.
E un moment si mai special fiindca am reinceput o noua colaborare cu Crama Oprisor ale caror vinuri, dupa parerea mea, nu mai au nevoie nicio prezentare.
Prima provocare a fost sa asociez acest Maiastru Muscat Otonel cu o reteta pe masura si nu putea fi alta decat Choux au Craquelin cu mascarpone si vanilie!!

Choux au Craquelin cu mascarpone si vanilie


De ce un desert cu vanilie??… fiindca Maiastru Muscat Otonel este un vin cu un gust fin, relaxant, cu arome florale si de fructe proaspete. Este un vin ce se asociaza perfect cu deserturile cu creme de vanilie, crema de zahar ars sau fructe albe.
Merge la fel de bine si alaturi de un platou cu branzeturi semitari mai ales daca este servit la temperatura recomandata de 6-8°C.

Crama Oprisor

Măiastra, pasărea ilustrată pe etichetele acestei game de vinuri, este înzestrată, în legendele populare româneşti, cu forţe magice inepuizabile. Ea exprimă esenţa zborului, simbolizând ascensiunea către spiritualitate şi transcendenţă, tendinţa către ideal, către înălţare.
Vinurile propuse de Crama Oprisor in gama MĂIASTRU au o anumita personalitate, caracterizata printr-o textura catifelata deosebita, o intensitate aromatica neobişnuită si o mineralitate aparte..
O alternativă elegantă, reconfortantă, ce face vinurile ideale pentru orice ocazie, de la picnicurile la iarbă verde la serile de iarnă, petrecute lângă foc.

Asa ca dragilor, haideti sa va descriu reteta acestor pufosenii vanilate in care am pus si un strop de sos caramel pe langa crema de mascarpone cu frisca si vanilie.
Le mai puteti umple cu o crema diplomat cu fructe albe si vanilie, o delicioasa crema de vanilie cu unt si frisca, crema Chantilly, crema mousseline sau orice alte creme si sosuri de fructe va plac.

Choux au Craquelin cu mascarpone si vanilie

Choux au Craquelin cu mascarpone si vanilie

Choux au Craquelin cu mascarpone si vanilie-ingrediente

  • pasta Craquelin
    • 100 g unt nesarat, la temperatura camerei
    • 120 g faina alba
    • 120 g zahăr brun inchis
    • 1 lingurita extract de vanilie
  • pate a choux
    • 125 g lapte integral
    • 125 g apă
    • 110 g unt nesarat
    • 1 lingurita sare
    • 1 linguriță extract de vanilie
    • 15 g zahar
    • 165 g faina alba
    • 230g-240 g oua, usor batute, plus altele daca este necesar
  • crema de mascarpone
    • 500 g mascarpone
    • 400 ml smantana pentru frisca
    • 100 g zahar pudra
    • semintele de la o pastaie de vanilie
  • sos de caramel

Choux au Craquelin cu mascarpone si vanilie

Recomandari si etape de preparare

Pentru o mai buna organizare trebuie sa aveti la indemana ustensilele necesare.
Un mixer de mana sau mai bine un mixer cu bol, un tel, spatule, pos din panza/silicon, duiuri cu varfuri rotunde si stelate. Sucitor, decupator cu ø de 5 cm, o cratita cu fundul gros, tava pentru cuptor si hartie de copt.
Recomandarea mea e sa incepeti cu pregatirea sosului caramel, apoi a pastei Craquelin fiindca are nevoie sa stea la congelator. Urmeaza crema(asta in cazul in care doriti sa faceti o crema de vanilie cu unt si frisca ce necesita fierbere si racire) iar la final se pregateste aluatul oparit (pate a choux).
Eu am ales sa pregatesc o crema fara fierbere, asa ca am facut-o dupa ce am copt Choux au Craquelin.

Choux au Craquelin cu mascarpone si vanilie

Choux au Craquelin cu mascarpone si vanilie

Cum se prepara pasta Craquelin

Intr-un castron se pune untul moale se adauga zaharul brun si se omogenizeaza cu o spatula pana la incorporare.
Zaharul nu trebuie sa se topeasca asa ca nu insistati cu omogenizarea. Imediat se adauga faina si extractul de vanilie si se incorporeaza usor pana nu mai sunt urme de faina.

ingrediente pasta craquelin


Aluatul rezultat de pune intre doua hartii de copt si se intinde cu sucitorul pana se obtine o foaie uniforma cu grosimea de 2-3 mm.
Foaia de aluat in hartie, se pune pe o tava si se introduce la congelator pentru minim 30 min.

preparare pasta

Choux au Craquelin cu mascarpone si vanilie

Cum se prepara aluatul oparit (pate a choux)

Intr-o cratita cu fund dublu se pune apa, laptele, zaharul, sarea si untul.
Cand untul s-a topit si amestecul a ajuns la punctul de fierbere, se trage cratita de pe foc. Se adauga faina in bloc, amestecand energic cu telul pana nu se mai vad urme de faina.

ingrediente choux


Se reintoarce cratita pe foc mediu si cu o spatula se amesteca aluatul cam 1 min, pana incepe sa se adune si pe fundul cratitei sa se formeze o pelicula fina.
Aluatul fierbinte se pune in bolul mixerului sau intr-un castron si se mixeaza la viteza mica cateva minute pentru a se racori.
Intre timp se sparg ouale(4-5 buc), se cantaresc si se bat un pic cu furculita.
Dupa ce aluatul s-a racorit, se porneste mixerul si se adauga ouale batute putin cate putin lasand timp de incorporare dupa fiecare adaugare.

preparare choux


E posibil ca aluatul sa absoarba toata cantitatea de oua, sa mai fie nevoie de inca putin sau chiar sa nu fie nevoie de toata. Tocmai de asta ouale nu se pun toate o data, aluatul este gata atunci cand curge sub forma de panglica de pe paleta mixerului.

Coacere choux


Se aprinde cuptorul si se preincalzeste la 200°C cu functia sus si jos fara ventilatie.
Aluatul se pune intr-un pos cu dui, se toarna gramajoare de aluat cam cu ø de 4 cm tinand posul perpendicular pe tava.
Se lasa spatiu intre le cam de 5 cm fiindca vor creste in cuptor.

choux


E de preferat ca aluatul sa se toarne pe rand nu in mai multe tavi de o data.
Cand cuptorul a ajuns la temperatura stabilita, se coate din congelator pasta de Craquelin. Se decupeaza in cercuri de 5cm si se aseaza imediat peste aluatul turnat in tava presand usor.
Se introduce tava imediat in cuptor si se coace timp de 15 min la temperatura de 200°C , apoi se scade temperatura la 180°C si se coc in continuare 15 min.
Cand sunt gata se scoate tava din cuptor si fiecare choux se inteapa in lateral cu o scobitoare.
Se lasa sa se raceasca in tava sau pe un gratar
Choux-urile trebuie sa fie ferme la atingere iar aspectul sa fie unul crapacios si crocant.

choux coapte

Choux au Craquelin cu mascarpone si vanilie

Cum se prepara crema de mascarpone si vanilie

In bolul mixerului se pune crema de mascarpone si smantana pentru frisca, ambele reci, se adauga zaharul pudra si semintele de la pastaia de vanile.

ingrediente crema


Se porneste mixerul la viteza medie si se mixeaza 2-3 min sau pana ce crema devine omogena si pufoasa.

preparare crema


Asamblare Choux au Craquelin cu mascarpone si vanilie

Crema se pune intr-un pos cu varful stelat. Sosul caramel se pune intr-un pos de plastic cu o deschizatura mica.
Fiecare chou se cresteaza deasupra cu un cutit ascutit. In fanta rezultata se introduce varful posului si se umple cu crema de mascarpone. Nu trebuie umplut pana la refuz pentru a lasa loc si pentru sosul caramel.

coacere choux


Dupa ce toate au fost umplute, se decoreaza fiecare cu cate o avelina de crema. Se mai adauga un strop de caramel in mijloc si se presara cu putina pudra de cacao.
Astfel pregatite, Choux au Craquelin sunt gata de a fi consumate.
E de preferat sa nu fie tinute cu orele in frigider fiindca stratul crocant de deasupra risca se se inmoaie dupa ceva timp.

Choux-au-Craquelin-umplut


Choux au Craquelin cu mascarpone si vanilie recomand sa fie umplute in etape daca credeti ca nu pot fi consumate in scurt timp.
Aaaa, si nu uitati, savurati alaturi un pahar cu vin Maiastru Muscat Otonel de la Crama Oprisor, se potrivesc de minune!!
Sa aveti spor si pofta!!


Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram 
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!

Comentarii recente

  • mogu.ro

    29/08/2023 at 11:07

    Urmeaza linistit aceasta reteta si nu aveti emotii, va iesi o adevarata minune de desert. Eu i-am asociat vinul Maiastru Muscat Otonel deoarece este un vin cu longevitate si energie care echilibreaza perfect savoarea acestei prajituri. Consider ca vinul se poate servi si pe langa altele dintre deserturi delicioase si atunci va ramane la latitudinea fiecaruia sa alega ce prefera.

    Daca aveti de gand sa incercati aceasta reteta, acceptati aceasta provocare si pregatiti pofta pentru o prajitura desavarsita!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmareste-ne si pe Instagram