Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Ciorba de burta- ardeleneasca

ciorba-de-burta-4
INGREDIENTE : Ciorba de burta- ardeleneasca

1 kg burta prefiarta si feliata
500 g oase de porc sau vita, cu carnita pe ele,
6 l apa,
4 morcovi,
2 radacini patrunjel,
1 ceapa razuita fin,
2 linguri unt ,1 lingura ulei,
2 capatani de usturoi,
sare,
3 foi dafin,
100 ml otet,
piper boabe,
zeama de la ardei iute conservat in otet (un borcan de cca 400 ml),
500 gr smantana,
6 galbenusuri de ou,

PREPARARE :

Burta prefiarta si feliata o punem intr-o oala cu apa rece, 100 ml de otet ,1 lingurita sare,foi de dafin ,1/2 capatana usturoi si piperul boabe la fiert pentru 30 minute de cand da apa in clocot. Scoatem burta din apa in care a fiert,o spalam in doua, trei ape,indepartam foile de dafin si piperul boabe dupa care o lasam la stors.
Intre timp punem oasele la fiert in apa rece cu 1 lingura de sare. Dupa ce incepe sa fiarba lasam focul la treapta cea mai mica.zeama se spumeaza intre timp.
Morcovii si patrunjelul se curata ,spala,apoi ii taiem felii. Usturoiul cca. 6 catei se piseaza, ceapa se razuie pe razatoarea fina.Punem 2 linguri de unt si 1 lingura ulei la incins si calim legumele enumerate anterior.
Daca carnita de pe oase a fiert ,le scoatem si desprindem carnita . Zeama o strecuram (sa nu ramana aschii de la oase) si adaugam la ea legumele calite .Lasam sa fiarba legumele pe jumatate apoi adaugam bucatile de carne desprinse de pe oase si burta. Lasam sa fiarba mai departe la foc mic pana legumele sunt fierte. Se mai potriveste supa de sare daca e nevoie. Cand legumele sunt fierte turnam otetul de pe ardeii iuti (daca nu aveti asa ceva, puteti folosi zeama de la gogosari iuti ,ce se gasesc in comert ) si lasam sa dea din nou in clocot supa.

ciorba-de-burta-11
In acest timp pregatim maiaua pentru ciorba in felul urmator : intr-un vas punem 6 galbenusuri de oua , 4 catei de usturoi pisat ,apoi treptat adaugam din smantana pana se omogenizeaza compozitia.Adaugam cate putin la aceasta maia din supa fierbinte amestacand continuu pana se subtiaza si ajunge la temperatura supei apoi totul se toarna la ciorba. Lasam sa dea un clocot dupa care oala se ia de pe foc .
Serviti fierbinte cu ardei iuti proaspeti sau murati, cu un surplus de smantana , sau cu surplus de otet ,… fiecare dupa placul inimii .

ciorba de burta

Pofta Buna !

23 Shares

Aboneaza-te la newsletter si vei primi pe e-mail sfaturi si retete culinare.



Recent Comments

  • Lulu

    27/09/2011 at 08:17

    Ciorba de burta,preferata familiei mele,felicitari!
    acum vin cu un sfat personal,pe care-l luati cum vreti voi;cand mai faceti ciorba de burta,nu amestecati porcul cu vita;fiecare din ele au arome si gusturi separate..
    o zi buna,si sa mai faceti bunatati!

  • Leila

    27/09/2011 at 08:25

    Multumim Lulu :), ai perfecta dreptate.Personal la ciorba de burta imi place sa folosesc oasele de vita , dar cand nu am …. folosesc ce am la indemana in acest caz oase de porc ) . Te sarut , sa ai o zi superba ! :*

  • catkitchen

    27/09/2011 at 09:55

    delicioasa ciorbita de burta , ne place tare mult , acum doua zile am facut si eu si sper sa reusesc sa o postez zilele acestea …. deja mi-e pofta , arata tare bine ciorbita ta!!!

  • Laura

    01/10/2011 at 03:07

    io musai sa o fac groasa, altfel Pisti nu o mananca 🙂 tre’ sa pun si faina sa o ingros…stii tu…te pup

  • spX

    06/10/2012 at 15:46

    eu pun si niste otet in oua….asa nu se branzesc…..pooop…acum fac ciorbita!!!!

  • Mirela Militaru

    29/12/2012 at 16:23

    ce smantana sa folosesc ca sa nu se branzeasca, ca degeaba o aduc la temp ciorbei si o pun treptat ca tot se branzeste

    • mariana

      14/01/2013 at 12:38

      eu folosesc smantana din comert cu 20% grasime si nu mi-i se branzeste

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.