Muraturi asortate in saramura











Necesare :

2 capatani de conopida
1 varza alba mai mare taiata in felii mai groase
2 varze rosii mai mici taiate in 5-6 felii
1.5 kg gogonele
3 kg castraveti
4-5 morcovi taiate rondele
1 capatana usturoi
2 mere gutui taiate felii
ardei iuti facultativ(cati doriti)
1.5 kg. ceapa mai marunta
1 leg mare frunze de telina
1 leg mare frunze leustean
marar uscat
cimbru uscat
3-4 buc hrean taiate in fasii
1 pachet piper boabe
sare mare

Conopida se desparte buchetele, varza se taie felii mai groase se spala bine totul si se incepe punerea lor in butoi sau vasul in care dorim sa-l pastram pentru la iarna .
Pe fundul vasului asezam mararul,cimbrul 3-4 crengute si peste asezam varza rosie,varza alba, ceapa,catei de usturoi, morcovi taiati rondele, 3-4 fasii de hrean, cateva felii de gutui si ardei iuti. Urmatorul strat va fi de castraveti si gogonele,dupa care urmeaza conopida, morcovi ,ardei iuti .
Se pot aseza legumele dupa imaginatia fiecaruia ,nu este o regula anume .
Cand vasul s-a umplut presaram deasupra un pachet de piper boabe (pachet mic) si acoperim totul cu frunze de telina si leustean .
Pregatim saramura in felul urmator : la 1 litru de apa punem 30 gr. sare mare. In cazul fiecaruia se va calcula cantitatea necesara de apa si cantitatea de sare necesara. Se pune atata saramura peste cat sa fie legumele bine acoperite. Se aseaza peste legume o farfurie sau un capac si peste se pune o greutate care sa tina legumele in saramura . Se acopera cu un prosop si se tine la temperatura camerei cca. 6 zile pana se acreste , ( se poate pune praf conservant) se inchide cu capac si se pune apoi la loc racoros. Personal pun dupa ce s-au murat legumele la 10 l de apa cca 3 gr de Borken ptr. a impiedica formarea florilor deasupra, si zeama ramane curata pana tarziu in primavara .

Print Friendly

Ai testat reteta noastra? Trimite poza ta aici

loading...

Comentarii

  1. a zis

    Buna,

    Am cateva intrebari, daca vreti sa ma lamuriti:

    1. amestecati gogonele cu varza, conopida si castraveti? Nu e o diferenta intre viteza de murare?
    Nu se mureaza mai repede castravetii si mai greu gogonelele sau varza?

    2. Borcanele mele sunt sigilate. Adica, am pus legumele, apa cu sare si apoi am pus capacul pe ele (borcane de 5 litri – gogonele fara castraveti si/sau conopida/varza). Fara sa fortez deloc inchiderea lor, capacele s-au sigilat. Adica, nu mai pot desface usor capacele, si cand le scot, se aude sunetul specific de capac desfacut de pe o conserva.
    Muraturile nu au nevoie permanenta de aer? Sa scot capacele la borcane sau nu?
    Multumesc! :)

  2. a zis

    Buna Cristian ! Imi cer scuze pentru intarzierea cu care iti raspund .

    1.normal ca este o diferenta . gogonelele de obicei se mureaza mai greu , de aceea se recomanda sa tinem butoiul sau ma rog, borcanele timp de 6-10 zile la temperatura camerei sa apuce si ele sarmanele sa fermenteze. Daca punem recipientele mai repede la loc racoros si nu au fermentat indeajuns gogonelele noastre vor avea un gust mai neplacut (se vor iuti ) chiar daca mai tarziu ele vor fermenta.
    2. Initial lasam borcanele , butoiul , neastupat pana fermenteaza legumele, abia apoi le acoperim. In cazul dumneavoastra , daca a-ti pus legumele in borcane trebuie sa le tine-ti la tmperatura camerei pana lichidul se tulbura ( gogonelele capata o culoare galbuie – albicioasa ) apoi ele se duc la un loc mai racoros unde le lasati sa fermenteze in continuare acoperite doar de forma cu un tifon sau farfurioara. Cand s-a oprit din fermentat ( zeama e acra ) acoperiti cu capac .

    :)

  3. a zis

    ARATA FFF BINE SI CRED CA SUNT FFFF GUSTOASE.AM O INTREBARE:SARAMURA TREBUIE FIARTA SI LASATA SA SE RACEASCA SAU NU TREBUIE FIARTA? MULTUMESC

  4. a zis

    NU am fiert saramura in acest caz.Am dizolvat sarea in apa rece apoi am turnat peste legume. Se poate fierbe, dar apoi trebuie racita si asa se pune peste legume.

  5. a zis

    Salut!
    Vroiam sa anunt ca folosesc o imagine de de la acest articol pe blogul meu. Bineinteles, cu link pe poza catre sursa, si link catre blog la finalul textului. Sper ca este ok.

  6. a zis

    Angi poti sa pui muraturile in functie de vasul care il ai…saramura o faci separat asa cum a zis Leila ,la 1 l apa pui 30 gr sare mare neiodata.

  7. Anonymous a zis

    AM o intrebare am pus intr-o galeata de 25 KG (care nu se poate inchide ermetic)castraveti am pus saramura (500 g sare/10 l apa)NEFIARTA credeti ca o-sa fie bine asa,sau ce sa mai fac ca sa fie gustoasa?Nu vreau sa pastrez pana la iarna.

  8. a zis

    E ok anonim. sarea trebuie sa fie dizolvata doar. Daca ai pus doar castraveti ar fi fost recomandat sa pui si niste marar uscat ( tije de marar), cimbru, piper boabe, eventual ardei iuti daca va place mai picant, unii mai pun frunze de telina … . Daca nu vrei sa ii pastrezi pana la iarna ar fi bine dupa ce sunt murati sa ii pui undeva la rece .

  9. Anonymous a zis

    ,,Personal pun dupa ce s-au murat legumele la 10 l de apa cca 3 gr de ptr. a impiedica formarea florilor deasupra,,

    Borken ..ce fel de condiment e? sau ce e ?ca nu am habar..
    multumesc.

  10. a zis

    Borken-ul nu e condiment , e un praf conservant ce impiedica formea „florilor ” deasupra muraturilor si le tine timp indelungat tari , nu le lasa sa se inmoaie . Se mai foloseste si la varza murata la butoi …. , dar te poti lipsi de el .

  11. mia a zis

    tu , leila draga, am o rugaminte ajutama .am pus muraturi asortate de o saptamana si mam uitat la ele si moarea incepe sa se ;baloseasca’ ce sa fac .te pup

  12. a zis

    Mia , nu stiu daca ai la indemana conservantul pe care il folosesc eu , Borken ( sulfit de vin i se mai spune ).Daca ai dizolva 2 lingurite in zeama de muraturi . Daca nu gasesti asa ceva scoate muraturile din butoias , zeama pune-o sa dea un clocot apoi o lasi la racit. Legumele le speli bine in apa rece , le pui inapoi si torni zeama deasupra .

  13. a zis

    Maria , din greseala am sters comentariul tau :( Am reusit sa il citesc in schimb si acum iti raspund . Butoiasul , sau vasul in care ai pus la murat legumele le lasi in bucatarie pana se acreste. Cand castravetii sunt deja acri poti scoate butoiul afara pe balcon , sau il pui la rece si inchizi cu capacul . Legumele nu se vor inmuia asa repede :) Numai cand incepe sa se incalzeasca afara :) Ca sa nu formeze floare deasupra folosesc Borkenul (altii ii mai spun sulfit de vin , altii il cunosc ca si kalium sulfit ) Daca nu ai asa ceva , nu e un capat de tara :) speli din cand in cand greutatea de pe legumele din butoias si culegi deasupra floarea . Ca le vanturi , sau nu , fara conservant oricum la un moment dat ti se va forma floare ,mai ales cand vremea afara se va incalzi :)

  14. Maria a zis

    Multumesc pentru raspuns.
    Acum este in bucatarie nu am pus Borken in el, evit sa folosesc prafuri.
    Nu am pus greutate, acum cred ca a inceput sa fermenteze usor in frunzele de telina de deasupra se vede o usoara spuma.
    Nu apuca caldura, nici Ianuarie cred :)
    Trebuie sa pun o greutate peste ele sa stea in permanenta? Partea asta nu am inteles-o …

    Acum am un tifon deaspura butoiasului, in Bucatarie…

    Multumesc tare mult!

  15. a zis

    O greutate in sensul ca legumele sa fie complet in saramura:) Eu am folosit o farfurie deasupra caruia am pus un flacon umplut cu apa :)

  16. Maria a zis

    Da, am vazut in poze, m-am prins acum de idee.
    Ele stau complet in apa, apa este pana sus.
    Observ o usoara spuma in verdeturile de deasupra. Este normal? Multumesc

  17. Maria a zis

    Leila draga, mai am doua zile si le scot afara pe balcon si le pun capacul. Mai trebuie sa le fac ceva? Cred ca au inceput sa fermenteze, ca s-a facut o spuma in frunzele de telina de deasupra.
    Multumesc tare mult pentru raspunsuri

  18. a zis

    Maria , vezi daca zeama e acra sau nu . Gusta si un castravecior, o gogonea vezi ele cum se prezinta . Daca nu sunt inca acre mai poti lasa butoiasul in bucatarie vreo 2-3 zile .Daca sunt acre curata initial spuma de deasupra,frunzele le speli si pe ele sub jet de apa apoi scoti pe balcon :) . Te rog sa imi spui cum au iesit :)Oricand cu cea mai mare placere iti raspund . Pupice :* :*

  19. Maria a zis

    Leila, au iesit excelente. Multumesc mult de reteta si indrumari. Tin si acum, dupa 3 luni jumatate si sunt foarte bune. Tari, gustose. Multumesc !

  20. cecilia a zis

    am si eu o intrebare: nu este putina 30g sare la 1 litru apa? 30g = 1 lingura de sare, multumesc

  21. mariana a zis

    Borken este metabisulfit de potasiu, de fapt aceeasi substanta o contine si conservantul de pe piata care da aceleasi rezultate, inclusiv la vin, daca vrei sa-l limpezesti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>