Zarzavat pentru ciorbe




Ingrediente
(ptr 18 borcane de 800gr)

6 kg rosii
4 kg ardei gras galbeni si rosii
2 kg morcov
2 radacini telina
500 gr pastarnac
5 leg de patrunjel
3 legaturi telina
3 legaturi leustean
10 lg sare grunjoasa neiodata
1 lg salicil sau conservant

Mod de preparare

Legumele si verdeturile se spala bine .Ardeii curatati de seminte se toaca marunt.La fel procedam si cu rosiile.Morcovii curatati se rad prin razatoarea de mere iar telina si pastarnacul prin cea de lamaie.Verdeata se toaca marunt.
Toate legumele si verdeturile se amesteca intr-un vas mare ,peste ele se pune sarea neiodata si salicilul sau conservantul.Se amesteca bine pana ce sarea se topeste dupa care se pun in borcane sterilizate.Se pun capacele si se aseaza in camara la loc racoros.
Se foloseste iarna la ciorbe, borsuri.

Nota: Daca nu doriti sa puneti conservant, atunci puneti zarzavatul in borcane, capsati si fierbeti borcanele in baie de apa 20 min din momentul in care apa incepe sa fiarba  in oala . In cazul acesta mai micsorati cantitatea de sare folosita .Poate chiar si la jumatate.

Atentie puneti pe fundul oalei un prosopel de bucatarie , iar apa trebuie sa cuprinda borcanele pana aproape de capac .Se lasa la racit in oale  dar pot fi scoase si puse in paturi .

Ai testat reteta noastra? Trimite poza ta aici

Comentarii

  1. a zis

    Ai dreptate Lia ..iarna chiar ca ma scuteste de multa munca…si un pic de economie la buget :)
    @ Sara de 20 de ani tot prepar acest zarzavat…nu se poate sa ma apuce iarna fara el.

  2. a zis

    Imposibil sa fiarba !!1 inseamna ca nu ai pus sare cat am spus sau poate nu ai pus conservant .Eu mai am si acum cateva borcane si arata ca si cum la-s fi pus acum .
    Imi pare rau ca ai patit asta :( le-ai pus la loc racoros?nu pot sa-mi dau seama de ce ti-a fiert :(

  3. Anonymous a zis

    am pus si sare si conservant..le-am pus in beci ../
    acum le tin in frigider..sper sa le mai pot folosi ../
    fac des retete de pe pagina ta si ..am zis sa incerc si asta ../
    in fine ..sper sa le pot folosi asa ..o zi buna si numai bine.tina r

  4. Anonymous a zis

    incerc si eu reteta si sper sa nu imi fiarba pentru ca nu am decat camara din balcom ca loc de depozitare; am pus si sare si conservant, un pliculet care este necesar cica pentru 5-7 kg, sper sa fie suficient, pentru ca eu am facut cu tot cu zeama camo oala de vreo 5-6 kg.:)liz

  5. a zis

    Nu cred sa iti fiarba :) Eu de exemplu nu sterilizez borcanele niciodata :) si nu am avut probleme :) Sa ne spui cum stai cu ele peste 3-4 zile . In acest rastimp daca ceva nu e in regula incepe sa fiarba :)
    O seara placuta sa ai !

  6. Anonymous a zis

    Buna ziua doamnelor.
    poate ma puteti ajuta sa gasesc acest „salicil”.Am intrebat la farmacie si s-au uitat f mirate,ca mai pot cere asa ceva.Tin sa precizez ca mie nu mi-au tinut pe balcon numai cu conservant,pt ca este prea cald.Va multumesc anticipat …va studiez cu mare placere retetele de cateva zile.Pacat ca nu v-am descoperit mai demult.

  7. a zis

    Tare bucuroasa as fi fost daca ultimul mesaj ar fi fost si semnat ….. . Normal nu ar fi trebuit sa raspund , am incalcat o regula de baza … . Deci , Anonim, caci nu stiu cui sa ma adresez …. daca as sti in ce localitate traiesti poate as fi mai de folos. La farmacie nu gasesti decat aspirina care este tot un fel de „salicil”….. De obicei se gaseste la magazinele alimentare, acolo sa incerci , sau daca nu ai asa ceva la indemana poate imi lasi o adresa si iti trimit cateva pachetele . O zi superba sa ai !

  8. Luciana a zis

    Eu le pun in sticle de tedy de 700g si pentru ca de doua ori mi-au fiert si mie am invatat de la cumnata mea si le fierb o ora intr-un ceaun mare apoi le las acoperite cu o patura peste noapte asa in apa in care au fiert,si nu mai am probleme de atunci.Apropo si pun doar jumate din cantitatea de sare din reteta

    • a zis

      Luciana e buna si metoda asta :)…in alti ani am facut si eu asa .Intradevar daca le fierbi atunci merge mai putina sare :)

  9. elena a zis

    buna fetelor! eu am facut zarzavatul putin adaptat si nu am pus concervant si l’am avut intact din toamna trecuta pana acum vreo 2 luni… nu mi’a fermentat nici alte prostii… ce’i drept l’am pus la cuptor vreo ora si apoi l’am tinut acoperit pana a doua zi… pupici

    • a zis

      E foarte buna si mai sigura metoda cu sterilizatul borcanelor in cuptor/apa .Eu asa fac castravetii si compoturile …fara sa pun pic de conservant …si am borcane de anul trecut :)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *