Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Cozonac cu cacao

Cozonac cu cacaoUn Cozonac cu cacao, pufos este mereu cel mai mare deliciu pentru familia noastra. Chiar daca nu sarbatorim Sfintele Pasti , sau Craciunul odata la doua  saptamani trebuie sa pregatesc un cozonac, sau doua sucituri de cozonac, umplute  cu cacao ori cu o crema ca la acest Cozonac pufos. Pentru cei mari va recomand sa serviti un pahar cu vin puternic şi tandru, dulce din gama Cupola Sanctis – Sfanta Ana, de la Crama Oprisor.

Ingrediente aluat Cozonac cu cacao:
1000 g faina
200 g zahar
1 praf de sare
50 g drojdie
650 ml lapte
4 galbenusuri de ou
1 ou pentru uns
5 linguri de unt sau margarina topita
coaja rasa de la 1 lamaie

Umplutura Cozonac cu cacao:
300 g zahar
5 linguri cacao

Preparare Cozonac cu cacao:
Incalzim laptele cat sa fie caldut si dizolvam in el 1 praf de sare, 200 g zahar si 50 g drojdie.Lasam la loc caldut sa dospeasca.

Intr-un vas punem 1 kg  faina adaugam maiaua dospita si cele 4 galbenusuri de ou si framantam bine pana ce aluatul devine omogen .In acest moment adaugam cele 5 linguri de unt sau margarina topita, coaja rasa de la 1 lamaie si continuam framantatul pana  se incorporeaza  in aluat.

Lasam aluatul de cozonac la dospit pana isi dubleaza volumul.Pe o fata de masa pe care in prealabil am presarat-o cu faina rasturnam aluatul de cozonac si il impartim in sase parti egale.Fiecare parte il intindem sub forma dreptunghiulara cu grosime de jumate centimetru. Amestecam zaharul cu praful de cacao.

Aluatul de cozonac intins se presara cu amestecul de zahar si cacao fiecare bucata , se ruleaza si apoi impletim tot cate trei rulouri  obtinand in cele din urma doua corzi de cozonac impletite.
Impletiturile le asezam in forma de cozonac unsa si tapetata(daca folositi hartie de copt sa ungeti si aceasta) si lasati la loc caldut la dospit pentru 1 ora. Inainte cu 15 minute de a expira timpul de dospit porniti cuptorul.

Dupa ce corzile de cozonac au dospit le ungem deasupra cu ou si le dam la cuptorul preincalzit initial cam 10 minute la foc tare apoi reducem focul la minim si lasam la copt pana la proba cu scobitoarea cand nu mai ramane aluat pe el(eu l-am copt aproximativ 35 minute ,dar timpul de coacere difera de la un cuptor la altul).
Dupa ce a copt scoatem din cuptor si lasam impletiturile in tavi acoperite cu un prosop pana racesc (circa 15 minute), apoi le scoatem cu grija ,indepartam hartia de copt daca am folosit si le lasam acoperite pana racesc complet.

Cozonac cu cacao

[amd-yrecipe-recipe:106]

Sarbatori Fericite !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmareste-ne si pe Instagram