Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Rosii uscate in ulei de masline

Rosii uscate in ulei de masline


Imi place cand merg la piata sa fiu singura si sa nu fiu pe graba. Asa ca trec pe la fiecare taraba in parte si ma uit pe indelete la ce produse au, in special in partea producatorilor. De multe ori am avut placuta surpriza sa gasesc legume, fructe, ierburi deosebite, de calitate la preturi chiar foarte bune. Asa s-a intamplat sa gasesc si aceste rosii micute tip ghinda(Roma). Sunt numai bune de facut cu ele rosii uscate in ulei de masline fiindca sunt carnoase si au putina zeama. Nici nu am stat pe ganduri, am luat imediat 3 kg, chiar mi-a dat voie sa le si aleg, si am dat doar 9 lei pe toate, chilipir curat.

rosii roma


In anii trecuti am facut rosii cherry uscate pe care le-am pus in ulei de masline insa nu am sterilizat borcanele, le-am pastrat in frigider pentru consumul imediat. Va las reteta mai jos, trebuie sa dati click pe poza. Aveti si reteta de confit de usturoi, face casa buna cu rosiile uscate, merge perfect pe bruschete alaturi de ele si putina branza maturata.


Rosii uscate in ulei de masline- Ingrediente

  • 3 kg rosii ghinda(Roma), mici
  • sare neiodata
  • busuioc uscat
  • oregano uscat
  • cimbru uscat
  • usturoi granulat
  • 3 lg zahar tos
  • fulgi de chili
  • piper negru macinat
  • ulei de masline
  • 3-4 catei usturoi
  • frunze de busuioc
  • rondele ardei iute
  • boabe de piper
Rosii uscate in ulei de masline


Cum se pregatesc rosiile uscate

Se aleg rosii cam de aceiasi marime, se verifica sa fie sanatoase, se spala si se lasa sa se usuce de apa.
Se taie in doua pe lungime si se aseaza in tavi tapetate cu hartie de copt sau in deshidratator.
Se presara cu sare, zahar, piper negru, fulgi de chili, usturoi granulat si amestecul de ierburi aromatice(cimbru, busuioc si oregano). Se stropesc apoi cu ulei de masline si se introduce tava in cuptor la 100°C , cu ventilatie, pentru 6 ore.

rosii pentru uscat

Mie mi-au iesit 3 tavi, le-am introdus pe toate in cuptor si le-am mai rotit de vre-o doua ori.
Dupa ce rosiile s-au stafidit insa au ramas moi si elastice, semn ca tot lichidul s-a evaporat, se scot tavile din cuptor si se lasa sa se raceasca bine.

rosii uscate


Cum se conserva rosiile uscate

Se aseaza apoi in borcane spalate si sterilizate in cuptor, printre ele se pune felii de usturoi, boabe de piper, frunze de busuioc si rondele de ardei iute.
Se completeaza fiecare borcan cu ulei de masline, (puteti folosi si alt ulei vegetal, de floarea soarelui, de rapita sau de samburi de struguri) si se infileteaza capacele.

rosii pentru conservat


Se pun borcanele la fiert pe baie de apa pentru 30 min din momentul in care apa incepe sa fiarba. Se lasa apoi sa se raceasca in apa in care au fiert.
Sunt delicioase pe bruschete, in risotto, in salate, alaturi de branzeturi maturate sau in multe alte mancaruri.

Tips. Daca nu gasiti rosii ghinda asa micute ca ale mele ,puteti la mai mari si le taiati in patru.
Sa aveti spor si pofta!!

Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram 
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmareste-ne si pe Instagram