Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Zama de pastai cu afumatura

Zama de pastai cu afumatura

Apoi dragii mei daca faceti aceasta Zama de pastai cu afumatura ( supa de fasole verde cu afumatura) nu mai trebuie sa pregatiti si felul doi caci acest fel tine de foame nu gluma!
Soacra mea, Dumnezeu sa ii dea sanatate pregateste astfel aceasta zama ( supa). Am tinut sa scriu aceasta reteta deoarece este un alt stil de a gati din regiunea in care traieste dumneaei. Mama o facea mult mai simplu, fara carne, fara afumatura, asa o pregatesc si eu uneori doar pentru mine, dar aceea reteta va fi o alta postare.

Dupa cum spuneam acest fel tine loc si de felul doi. Asa bine merge dupa aceasta zama un vin rosu, un Shiraz Stil de la Crama Oprisor , nici nu aveti idee!!!!

Stil Shiraz

Stil Shiraz este un vin robust, concentrat, ce își exprimă cu intensitate caracteristicile tipice ale soiului. Culoarea este rubiniu închis, cu reflexii purpurii, prevestind o experiență senzorială complexă.
În plan olfactiv, vinul impresionează prin arome intense de fructe negre bine coapte – mure, afine, prune uscate – completate armonios de note de piper negru, cuișoare, cacao și o ușoară tentă de fum și vanilie, provenite din maturarea în baricuri de stejar. Buchetul este dens, dar echilibrat, dezvăluind straturi succesive de arome la fiecare aerare.
Gustul este corpolent, cu taninuri ferme, dar rotunde, și o structură excelentă. Finalul este lung și persistent, lăsând impresii de ciocolată amară, fructe uscate și condimente exotice.
Un Shiraz în stil autentic românesc, care spune o poveste despre putere, eleganță și echilibru.

Zama de pastai cu afumatura – Ingrediente

700-800 g pastai ( fasole verde) curatata ( puteti folosi si fasole verde din conserva)
500-600 g afumatura( spata, muschi, piept afumat)
3 l apa daca folositi multicooker cu presiune ( daca nu veti folosi mai multa apa pana fierbe afumatura)
150 ml bulion
300 g smantana 20% grasime
3-4 morcovi de marime medie
2 buc patrunjel
1 ceapa
1 lingurita boia dulce
sare dupa gust

fasole afumatura

Pentru rantas avem nevoie de:

2 linguri faina
50 ml ulei

Preparare

Eu am folosit un multicooker cu presiune HPCK-6WH achizitionat de la Heinner ca sa pregatesc aceasta zama( supa). Intr-un timp relativ scurt, in maxim 50 de minute am fost gata.
Am pus afumatura in vasul de la multicooker. Am pus apa am inchis capacul si am setat manual timpul de fierbere la 40 de minute.

fierbere multicooker

In acest timp am curatat si rupt pastaile de fasole. Le-am spalat si pus la scurs. Curatam morcovii si patrunjelul. Se spala si se taie bucati potrivite. Cand multicookerul s-a oprit am eliberat aburii si am deschis capacul. Am pus pastaile de fasole, morcovii, patrunjelul si ceapa la fiert timp de 10 minute( tot la multicooker).

Stil Shiraz

Dupa cele 10 minute de fiert am deschis capacul si intr-un vas mai mic am facut rantasul. Am pus uleiul la incalzit, am adaugat faina, am lasat sa sfaraie odata , am pus 1 lingurita boia dulce si am tras de pe foc. In acest rantas am pus 150 ml bulion( suc de rosii) si am adaugat in el din zeama sa se subtieze. Aceasta am turnat-o apoi in oala peste pastai si afumatura si am setat fierberea fara capac ( saute).

Zama de pastai cu afumatura


Intr-un vas mai adanc punem smantana si din supa fierbinte adaugam putin cate putin amestecand mereu pana vasul cu smantana ajunge aproape de temperatura supei.
Se toarna smantana pregatita ca mai sus in oala si se lasa sa dea doua, trei clocote. Se potriveste de sare daca mai este nevoie. Ceapa se scoate din oala dupa fierbere.

Zama de pastai cu afumatura

Se serveste fierbinte cu ceapa rosie sau ardei iute.

Nota: Acest preparat se poate pregati si la aragaz, plita, soba. Eu am ales varianta de multicooker deoarece imi scurteaza foarte mult timpii de gatire.

Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmareste-ne si pe Instagram