Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Varza covasita, sau murata la soare

Varza covasita, sau murata la soare

Nu doar castravetii se pot mura la soare sau covasi ci puteti pregati si o delicioasa Varza covasita, sau murata la soare in maxim 5 zile. Este perfecta ca si garnitura alaturi de diverse fripturi, de snitele
langa papricas, sau alte mancaruri.

Gasiti mai jos si doua metode de a mura castraveti, una din metode fiind folosita pentru a ii pastra si pentru zilele lungi de iarna.

Dar sa vedem de ce ingrediente avem nevoie pentru a pregati aceasta varza murata. Cred ca va amintiti ca si bunicile voastre faceau asa ceva. La noi in zona cel putin pentru nunti cand pregateau sarmale puneau inainte varza sa se mureze.

Varza covasita, sau murata la soare – Ingrediente

1,5 kg varza
1 felie paine
4-5 catei usturoi
3 l apa
3 linguri sare pentru muraturi( neiodata)
1 legatura mica marar uscat
2-3 fire cimbru
3-4 ardei iuti mici( optional)
1 lingura piper boabe ( eu nu am pus caci am folosit ardei iuti)

Cum procedam?

Varza se curata de primele frunze, se indeparteaza cotorul. Acestea fiind facute o taiem cat mai subtire cu cutitul ( eu folosesc o madolina ca sa o tai).
Punem intr-un borcan mare ( eu am folosit o galetuta de plastic nu e obligatoriu sa o puneti in borcan), mararul si cimbrul spalat.

Varza covasita, sau murata la soare


Peste punem varza taiata si printre punem ardei iuti sau piper boabe. Peste varza asezata in galetuta sau borcan punem o felie de paine pe care o legam in tifon.

La fiecare litru de apa punem o lingura mare de sare pentru muraturi( daca folosim 3 l apa vom pune 3 linguri mari cu sare!). Apa cu sarea o punem la incalzit pana sarea se topeste. O lasam la racit dupa care o turnam in vas peste varza.

preparare

Deasupra vom pune o farfurie care sa tina varza presata si painea si vom avea grija ca apa sa acopere bine totul. Se tine la temperatura camerei la caldura. In decurs de 5 zile puteti savura varza murata.

Varza covasita, sau murata la soare


Dupa ce este murata se pun in vase mai mici sau borcane impreuna cu zeama si se tine la frigider pana se consuma. Zeama ramasa in plus nu o aruncati. O puteti folosi la ciorbe sau sa o pastrati la rece si sa o consumati ca o bautura racoritoare.


Puteti cu aceasta metoda sa murati si capatana intreaga de varza doar ca durata de acrire acesteia va fi un pic mai lunga. Puteti pregati sarmale daca alegeti in toiul verii sa puneti la murat capatana de varza.

Varza covasita, sau murata la soare

Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram 
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmareste-ne si pe Instagram