Multi au intrebat daca acesti Castraveti murati la soare pentru iarna se pot pastra si pentru la iarna. Iata am apucat sa va prezint in sfarsit cum procedez eu. Reteta am gasit-o intr-o carte mai veche de bucate primita de la o matusa din Ungaria si de ani buni o pregatesc. Puteti alege una din cele doua metode de conservare.
Castraveti murati la soare pentru iarna, sunt foarte usor de pregatit si de conservat. Gustul lor fiind la fel de bun ca ai celor murati la soare in timpul verii.
Alte retete cu conserve de castraveti gasiti daca dati clic pe titlul din imagini.
Sa vedem de ce avem nevoie ca sa pregatim aceasta bunatate.
Castraveti murati la soare pentru iarna – Ingrediente
castraveti cornison
sare grunjoasa la vrac pentru muraturi
apa
marar, cimbru
catei de usturoi
piper boabe
paine
tifon
(la 2 litri de apa punem 4 linguri rase de sare)
borcane
Castraveti murati la soare pentru iarna – Preparare
Castravetii se spala bine in apa rece. Se taie putin din ambele capete si se cresteaza in patru, dar nu de tot ca acestia sa nu se desfaca. Va recomand sa folositi castraveti de marime mijlocie, sa nu fie prea mari, dar nici prea marunti.
Eu nu i-am pus la murat in borcan pentru ca am avut circa 10 kilograme de pus la murat asa ca am ales sa ii pun in galetute de plastic la murat.
Mararul uscat floare, tije se spala bine si se pune pe fundul vasului. Cimbrul se pune si el peste marar.
Peste marar si cimbru asezam castravetii crestati. 2-3 felii de paine se leaga in tifon( eu am avut un voal mai des in care am legat painea) ca aceasta sa nu se imprastie in momentul in care va fi indepartat si se pun peste castraveti. Punem boabe de piper si cativa catei de usturoi. Eu la fiecare galetuta am adaugat si un ardei iute ca acestia sa fie mai picanti.
Va recomandam cu drag sa incercati si aceste muraturi!
Punem apa la fiert si adaugam sarea( la 2 litri de apa punem 4 linguri rase de sare). Lasam pe foc pana sarea se dizolva.
Dupa ce sarea e dizolvata apa se lasa la racit pana devine calduta. In acest moment turnam apa peste castravetii asezati in vas. Deasupra punem o farfurie, capac si scoatem vasele la soare.
Important este ca vasul cu castraveti sa fie mereu la caldura ca fermenterea odata inceputa sa nu se opreasca. In decurs de 4 zile castravetii vor fi murati.
Dupa ce sunt murati indepartam painea, castravetii ii scoatem intr-un vas si zeama se strecoara printr-o sita cat mai deasa intr-un vas. Condimentele se arunca.
Pana aici nimic nou, cred ca asa procedati si voi cand pregatiti acesti castraveti. Castravetii se aseaza in borcanele spalate si scurse.
Iata acum doua metode de a conserva acesti castraveti pentru iarna.
Metoda sterilizarii – Castraveti murati la soare pentru iarna
In borcanele bine spalate asezam frumos castravetii murati. Turnam zeama murata peste castraveti in asa fel fel incat sa nu fie complet plin si inchidem cu capacele dar nu foarte strans!!!!
Intr-un vas punem un prosop sau doua de bucatarie, asezam borcanele si turnam apa calda pana la umarul borcanelor. Se pune vasul cu borcane pe foc si din momentul in care apa incepe sa clocoteasca se lasa la sterilizat timp de 10 minute.
Se scot se strang mai tare capacele si se pun la dunst uscat intre paturi pana a doua zi.
Metoda cu praf conservant – Castraveti murati la soare
Asezam castravetii murati in borcane, in fiecare borcan adaugam un varf de cutit de praf conservant sau salicil. Zeama strecurata se pune la fiert pana da in clocot si se toarna in borcane. Se pun capacele si borcanele se pun la dunst uscat intre paturi.
Indiferent de metoda folosita dupa ce au stat la dunst se scot si se pun pe raft. Initial zeama este tulbure, nu va speriati, in decurs de o saptamana devine limpede.
Dupa mine acesti castraveti murati sunt cei mai buni dintre toti! Dupa o saptamana de stat la repaus zeama a devenit limpede.
Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram .
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!