Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Balotina de pui cu fistic si cascaval

balotina de pui cu fistic si cascaval

Desi la prima vedere ar parea un preparat mai complex, balotina de pui cu fistic si cascaval este un preparat chiar usor si numai bun de pregatit pentru o masa speciala intr-o zi de sarbatoare ca aceasta!!
Desi are un nume pompos, balotina se traduce intr-un rulou din pulpa de pui umpluta cu un amestec de carne tocata, fistic, ierburi si cascaval, totul invelit in bacon. Insotita de o garnitura la alegere o fac sa fie speciala, savuroasa si festiva!!
Propunerea Delaco de a pregati un fel principal festiv in care sa se regaseasca si cascavalul Sofia, m-a facut sa ma orientez catre aceasta balotina ce s-a dovedit a fi o alegere inspirata, asa ca va las si voua reteta poate o incercati de sarbatorile ce se apropie !!

balotina de pui cu fistic si cascaval

Alte retete de fel principal ce le puteti pregati pentru o masa festiva, le gasiti mai jos daca dati click pe numele de pe imagini!

Balotina de pui cu fistic si cascaval- Ingrediente

  • pentru 2 portii
    Balotina de pui
  • 3 pulpe de pui dezosate, fara piele
  • 1 ou
  • 25 g fistic
  • 70 g cascaval Sofia- Delaco
  • patrunjel verde
  • 10 felii bacon
  • sare
  • piper
    Piure de mazare
  • 300 g mazare congelata
  • 50 g unt
  • smantana dulce
  • sare
  • piper
    Piure de catina
  • 200 g catina
  • 150 ml vin alb
  • 150 ml smantana dulce
  • un cubulet de unt
  • o lingura miere
  • sare si piper
  • 1/2 lingurita amidon
    Cartofi gratinati
  • 3 cartofi medii
  • 100 -150 g cascaval Sofia
  • 50 g unt
  • 100 ml smantana dulce
  • sare si piper
balotina de pui cu fistic si cascaval

Balotina de pui cu cascaval-Mod de preparare

Cum pregatim balotina de pui!!

Doua dintre pulpele de pui se pun intre doua folii de plastic si se aplatizeaza usor cu ciocanul de snitele, partea neteda. Se condimenteaza cu sare, piper si se lasa deoparte.
Pulpa de pui ramasa se taie in bucati mici, se pune intr-un vas cilindric, se adauga sare, piper, un ou crud si se mixeaza cu un pasator vertical pana se obtine o pasta de carne.

balotina

Compozitia rezultata se amesteca cu patrunjelul tocat marunt, fisticul tocat grosier si cascavalul ras.

umplere balotina

Ungem o folie de aluminiu cu putin ulei de masline, asezam usor suprapuse feliile de bacon, punem deasupra pulpa de pui, pestea ea intindem jumatate de compozitie, rulam strans si impachetam balotina in folia de staniol. Procedam exact la fel si cu a doua pulpa.

balotina

Asezam cele doua rulouri intr-o tava si le introducem in cuptorul preincalzit la 200 grade C pentru 40 min. In ultimele 10 min se desface folia si se lasa sa se rumeneasca baconul de deasupra.
Cat timp rulourile sunt in cuptor pregatim sosul si cele doua garnituri.

balotina de pui cu fistic si cascaval
Cum pregatim cartofii gratinati cu cascaval?

Cartofii curatati si spalati se feliaza cat mai subtire cu o razatoare tip mandolina si se pun la fiert in apa cu sare pentru 10 min de cand incepe apa sa fiarba.

ingrediente cartofi gratinati

Dupa ce cartofii sunt patrunsi pe jumatate, se scurg de apa, se condimenteaza cu sare si piper si se adauga deasupra lor cubulete de unt.

cartofi in straturi

Din acest moment pot fi montati in doua feluri. Intr-o tava de graten sau in forme individuale asa cum am facut eu.
In formele unse cu unt se aseaza in straturi feliile de cartofi alternand cu cascaval ras pana umplem formele.

cartofi gratinati

Se adauga deasupra smantana dulce si se presara cascaval ras .
Se introduc in cuptorul preincalzit la 200 grade C pana ce se gratineaza frumos.

Cum pregatim piureul de mazare

Mazarea congelata sau proaspata se pune la fiert in apa cu sare, dupa ce a fiert se strecoara se adauga untul si smantana dulce si se paseaza cu un pasator vertical pana obtinem un piure, apoi il trecem prin sita pentru a fi cat mai fin.

balotina de pui cu fistic si cascaval
Cum pregatim sosul de catina

Intr-o tigaie se pune un cubulet de unt se adauga catina, vinul si se lasa sa fiarba. Se condimenteaza cu sare, piper si dupa cateva minute se adauga mierea si smantana dulce.
Se da deoparte si se mixeaza cu un mixer vertical. Se trece prin sita si se pune din nou in cratita.
Se dizolva in putina apa un pic de amidon si se adauga usor in sos amestecand continuu pana ce sosul incepe sa capete consistenta.

sos de catina
Cum montam preparatul pe farfurie

Pe o farfurie incalzita se aseaza o lingura de sos de catina, cartofii gratinati, piureul de mazare si balotina feliata
Pofta buna!!

Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram 
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!

Aboneaza-te la newsletter si vei primi pe e-mail sfaturi si retete culinare.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.