Invartita cu nuca
Daca e ceva ce sa imi aduca aminte de copilarie, sunt serile de iarna in care mama ne pregatea invartita.
Din cate imi aduc eu aminte, numai iarna facea invartita si mai ales dupa sarbatori, fiindca atunci avea untura proaspata de porc.
Uneori o facea simpla doar cu foi foarte subtiri, unse cu untura de porc, presarate cu zahar si coapte in rola de la soba.
Alteori o facea cu nuca macinata, asa cum am facut-o si eu. In ambele cazuri era delicioasa si o savuram cu pofta de fiecare data.
Tata era responsabil cu vinul fiert si cu saramura din muschi afumat, fript pe gratar in jarul de la soba.
Cam asa arata o seara de iarna in casa noastra! Pff!! …tare imi e dor de vremurile alea cand nu aveam nicio grija !!
Aceasta reteta este ultima din frumosul proiect desfasurat cu Selgros, proiect unde am adunat alaturi de ceilalti colegi bloggeri , o intreaga colectie de retete.
Invartita cu nuca- Ingrediente
Foi de placinta facute in casa
250 g faina alba
160 ml apa calduta
o lingura otet alb
un praf de sare
30 g unt topit
2 linguri ulei
Umplutura
nuci macinate
zahar tos, dupa gust
zahar vanilat
Invartita cu nuca- Mod de preparare
Faina cernuta se pune intr-un vas, se adauga sarea, otetul, apoi apa calduta putin cate putin. Se framanata pana ce aluatul este elastic si nu se mai lipeste de maini.
Aluatul se imparte in doua bucati egale, se aplatizeaza si se unge din belsug cu unt moale amestecat cu ulei.
Bucatile se aseaza una peste alta, se acopera cu o folie de plastic si se lasa 30 min la temperatura camerei.
Cum se intind foile de placinta!
Pe masa se aseaza o fata de masa alba ce se foloseste numai pentru a intinde foile de placinta.
Se ia o bucata de aluat, se intinde usor in mana apoi se aseaza pe fata de masa si se intind marginile tragand usor pana ce foaia devine foarte subtire. Se indeparteaza marginile care sunt un pic mai grosute, se unge din belsug cu untul topit, se presara cu nuca macinata si zahar amestecat cu zahar vanilat.
Se ridica usor margina de la fata de masa astfel incat foaia sa se ruleze usor.
Se aseaza in forma de melc intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Se unge cu unt, se presara cu zahar tos si se coace in cuptorul preincalzit la 200 grade C pentru 25-30 de min. sau pana se rumeneste uniform.
Se poate manca atat calda cat si rece.
Pofta buna!!