Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Gasca umpluta cu ceapa

Gasca umpluta la cuptor

Nu se poate ca de sarbatori sa nu avem o friptura mai aparte pe masa. Am decis sa pregatesc o gasca umpluta inainte de marele eveniment sa vad daca e pe placul familiei. Cum am avut la indemana tocmai o gasca salbatica m-am pus pe treaba si am incropit aceasta reteta. Gasca a fost delicioasa asa ca va recomand daca aveti posibilitatea sa incercati aceasta reteta chiar si cu o gasca domestica, va asigur va fi la fel de delicoasa. Si sa fie totul ca la carte am servit si un paharel cu vin Maiastru –  Feteasca Neagra de la Crama Oprisor, gustul sau se aseamana perfect cu cireșele bine coapte, completat de mirodenii, cu un final fin, delicios și note foarte proaspete, insoteste agreabil preparate culinare precum: preparate din carne rosie, aperitive cu branzeturi, tocanite, gulas. Va recomandam sa vedeti si recomandarile de retete din categoria peste si vanat.

Ingrediente:
1 gasca de circa 2 kg (gasca mea era salbatica),
6-7 catei usturoi,
4-5 bucati ceapa,
200 g slanina afumata sau bacon,
500 ml bere blonda,
2 lingurite sare,
1/4 lingurita piper,
1 lingurita boia dulce,
1/4 lingurita chimen macinat,
3 linguri untura,
1 crenguta rozmarin,

Ingrediente garnitura cartofi aurii:
1.5 kg cartofi mai marunti,
sare, piper,
3-4 linguri faina,
untura sau ulei pentru copt,

Preparare:
Amestecam sarea, piperul, boiaua dulce cu chimenul si cu acest amestec frecam bine atat pe exterior cat si pe interior gasca. Slanina sau baconul o taiem fasii, usturoiul il taiem felii pe lung (vreo 3 catei), ceapa o curatam si spalam. Impanam cu fasii de slanina si usturoi partile mai carnoase (facem mici incizii cu varful cutitului in carne si introducem o bucatica de usturoi si o fasie de slanina sau bacon cat de des putem). In interiorul pasarii asezam ceapa, catetii de usturoi si restul de fasii de slanina. Coasem pasarea si o punem la rece pentru circa 3 ore (eu o las o noapte intreaga la rece astfel pregatita). Topim 3 linguri cu untura intr-o tava , asezam deasupra gasca pregatita, turnam peste 500 ml bere si 1.5 l supa de carne sau legume, o crenguta de rozmarin, acoperim totul cu un capac si dam tava la cuptor pana carnea se patrunde usor cu furculita. Descoperim sa se rumeneasca frumos si servim pe pat de cartofi aurii.

preparare_gasca_1

Preparare garnitura cartofi aurii:
Cartofii spalati si necuratati de coaja ii punem la fiert in apa rece cu sare. Cand sunt fierti ii curatam condimentam cu sare si piper macinat si ii tavalim prin faina. Punem in tava untura topita sau ulei si prajim cartofii pana devin aurii.

Gasca umpluta la cuptor

Pofta Buna !

 

3 Shares

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.