In careva din zile nepotii mi-au cerut ceva dulce. Mi-am amintit de aceasta reteta de Chec oparit sau chec economic din caietul cu retete al mamei.
Nu am facut niciodata acest chec, dar sunt foarte incantata de rezultatul final atat eu cat si copiii.


Pe cat este de simplu, pe atat este de bun. Nu este inecacios si merge perfect alaturi o cana cu lapte, sau ceai. Secretul acestui chec consta in oparirea albusurilor
batute. Dar sa vedem de ce anume avem nevoie pentru prepararea checului.
Chec oparit sau chec economic – Ingrediente
4 oua marimea M
6 linguri ulei
3/4 cana zahar
7 linguri apa
1 cana faina
esenta vanilie
coaja razuita de la o lamaie
2 linguri cacao
Alte necesare pentru chec
1 forma de chec cu dimensiunea de L=21,5cm si l=11cm
1 cana de 300 ml
mixer de mana
Preparare
Separam ouale, galbenusurile intr-un vas mai mic, albusurile intr-un vas mai mare.
La galbenusuri adaugam 2 linguri zahar, esenta de vanilie, coaja de lamaie razuita, 2 linguri apa si 6 linguri ulei si se spumeaza cu ajutorul unui mixer.
Intre timp restul de zahar se pune int-o cratita peste care adaugam 5 linguri de apa. Se acopera vasul cu un capac si fierbem circa 3 minute pana obtinem un sirop mai gros.
Albusurile se bat spuma.
Adaugam treptat siropul de zahar continuand mixarea pana se incorporeaza tot siropul.
Galbenusurile spumate se adauga la albusurile batute si se amesteca usor pana la omogenizare.
Adaugam 1 cana de faina treptat amestecand pana se incorporeaza.
Scoatem deoparte din compozitie, cam un sfert in care punem 2 linguri cacao si amestecam usor pana se incorporeaza.
Compozitia galbena se toarna intr-o forma de chec ( am folosit forma de silicon) si deasupra turnam si compozitia maro.
Se amesteca cu coada de la o lingura ( sau un betisor de frigaruie) in compozitia maro ca sa patrunda in compozitia galbena si se pune forma in cuptorul preincalzit.
Se coace la 170 grade Celsius cu incalzire sus jos aproximativ 30 – 35 minute ( facem proba cu scobitoarea).
Se scoate din cuptor si se lasa la racit in forma dupa care se scoate si se poate felia.
In cazul in care nu aveti forma de silicon ungeti forma cu unt si tapetati cu faina, apoi adaugati compozitia de chec ca in cele descrise mai sus.


Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram.
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!














