Trei denumiri diferite Maios, cardabos sau colbot si totusi acelasi preparat! In Bistrita la mama soacra li se spune maios. In Bihor, in Lorau ( in partea Alesdului) li se spune colbot. Inspre Beius, Bihor mai exact in Buntesti, li se spune cardabos.
Deocamdata preparatul nostru urmeaza sa fie afumat, asa ca imi cer scuze ca nu am poze finale, dar promit cat de curand sa revin si cu Reteta Video. Va multumesc pentru intelegere!
Metoda de preparare este identica doar denumirile difera. Sa vedem de ce avem nevoie pentru preparare( reteta soacrei mele o voi relata in cele ce urmeaza).
Maios, cardabos sau colbot – Ingrediente
capul de la porc fara urechi ( sau 2 bucati de gusa de porc, aproximativ 2kg, daca nu aveti cap)
ficat
plamani
rinichi
limba
inima
1 kg ceapa
18 g sare/kg compozitie,piper macinat dupa gust
1-2 linguri boia iute ( este optionala, dar noi folosim puteti inlocui cu boia dulce)
3 linguri untura
intestine( mate) porc curatate si spalate ( acum mai nou le cumparam din magazin)


Alte necesare
Masina de tocat cu ciur mic( foarte des)
carnatar pentru umplut matele
Maios, cardabos sau colbot – Preparare
Capul sau gusa ( depinde ce folosim) se pune la fiert impreuna cu ficatul, plamanii, limba, inima si rinichii in apa rece. Lasam sa fiarba pana sunt fierte( se patrunde usor cu furculita). In functie de cum sunt fierte se scot pe rand din oala. Cel putin asa procedeaza soacra mea.
Ficatul il vom scoate prima data. Nu se lasa la fiert in nestire deoarece se va intari. In momentul in care se inteapa cu o furculita si nu mai iese sange se scoate.
Dupa ce sunt fierte se lasa la racit. Ficatul se rupe bucati si se indeparteaza ” vinisoarele ” din ficat ( vorba soacrei mele) ca ficatul sa nu fie amar. Carnea si grasimea de pe cap se indeparteaza de pe oase si se taie bucati. Plamanii se vor taia si ei bucati ca si inima, limba si rinichii. Toate organele taiate si bucatile de carne si grasime se dau prin masina de tocat la care atasam ciurul cel mai mic.
Apa in care au fiert nu o aruncati, o sa aveti nevoie inca de ea in continuare pentru Maios, cardabos sau colbot pentru compozitie si pentru oparit firele umplute.
Ceapa in timp ce fierb organele se curata, spala si se taie cum vreti voi, marunt sau solzisori, nu are importanta deoarece la final se da prin masina de tocat. Intr-o cratita se incinge untura si calim ceapa taiata pana devine moale. Se pune deoparte sa raceasca. Ceapa calita si racita se da prin masina de tocat si ea.
Se condimenteaza cu sare, piper si boia iute ( optional ) sau dulce, dupa gust si framantam compozitia. La aceasta compozitie adaugam din apa in care au fiert organele atat cat sa obtinem o compozitie nici foarte moale, dar nici prea tare, o pasta fina.
De regula dupa ce am toate ingredientele tocate le cantaresc. La fiecare kilogram de compozitie pun 18g de sare.
Matele se pun in apa calduta la desarat pentru 1-2 ore. Se spala in mai multe ape si se verifica sa nu fie sparte. De obicei suflam in ele sa se umfle, dar daca nu va este pe plac metoda lasati sa curga apa de la robinet in ele.
Noi taiem matele undeva la 30cm maxim 40cm si asa le umplem.
Incarcam carnatarul cu compozitia rezultata si umplem matele cu compozitia preparata. Nu se vor umple foarte tare ci mai lejer. Se inoada capetele de la mate si se leaga cu ata in asa fel incat sa le putem pune ulterior la zvantat( vedeti imaginea de mai jos).
Oala in care am fiert organele si punem apa ramasa la incalzit cand clocoteste punem firele de maios la unduit( oparit). Pe sucitor, sau coada de lingura de lemn mai lunga punem bucatile de maios si le scufundam in apa din oala ( daca nu este suficienta apa ramasa mai adaugam apa). Cand apa incepe din nou sa clocoteasca usor scoatem firele de maios ( mama soacra zice ca se unduiesc).
Se atarna int-un loc bine aerisit si se lasa la zvantat pana a doua zi. Se pun apoi pentru 2-3 ore la fum.
Procesul de preparare s-a terminat. De acum putem manca cu pofta maiosul pregatit.
Parintii mei pregateau caltabos cu orez ca in reteta de mai jos. Atat maiosul cat si caltabosul cu orez sunt pe placul nostru. Voi pe care ii pregatiti ?


Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram.
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!







