Nuci Umplute fursecurile copilariei… . Este o prajitura ce se servea des la nunti si botezuri. Acum tinerii din ziua de azi au uitat de aceste prajituri de casa si prefera pe cele din cofetarii cu denumiri pompoase si pregatite mai mult din prafuri ce pe moment te impresioneaza, dupa care mai apoi… sincer spus ti se cam apleaca la bila … .
In prima faza am sa va scriu reteta cojilor de nuci apoi crema folosita pentru umplerea lor pe care la randu-mi am primit-o de la doamna care mi-a facut prajiturile pentru nunta in urma cu 24 de ani.
Fotografii cu produsul final am sa revin cat de curand acum deocamdata am pregatit cojile. La prepararea cojilor de nuci am folosit o forma speciala din fonta care poate fi cumparata la magazine metalo – chimice sau se poate comanda online Aici sau am gasit zilele trecute o forma de silicon la un pret rezonabil Aici, pe care il voi comanda si testa in una din zilele de dupa sarbatori.
Va recomand sa incercati si Fursecuri Piersici Umplute, care sunt foarte fragede si au fost mereu foarte apreciate.
Ingrediente pentru Coji de Nuci Umplute:
3 oua
220 g untura (sau 250 g unt)
100 g zahar
1 praf de sare
600 g faina
10 g praf de copt
1 plic zahar vanilat
Ingrediente Crema cu Biscuiti pentru Nuci Umplute:
125 g biscuiti petit beure (sau biscuiti la vrac)
100 g miez de nuca
200 ml lapte
50 g unt (sau margarina)
1 esenta de rom
150 g zahar
2 linguri cacao
aluatul ce pica de la cojile coapte
Ingrediente Crema de Oua pentru Nuci Umplute:
6 oua
250 g unt (sau margarina )
200 g zahar
4 linguri pline cu cacao
15 – 20 linguri nuci macinate
2 lingurite cafea ness
aluatul ce pica de la cojile coapte
Preparare Coji de Nuci Umplute:
Amestecam faina cu untura, adaugam zaharul, zaharul vanilat 1 praf de sare si praful de copt amestecam si adaugam ouale. Framantam pana obtinem un aluat omogen, elastic, nelipicios. Aluatul il lasam invelit in folie alimentara pentru cel putin 4-5 ore la rece(de obicei pregatesc aluatul seara si a doua zi le coc).
Rupem din acest aluat bucatele in jur de 5 -6 g si formam bilute. Forma de Nuci o infierbantam pe ochiul de aragaz, in prima faza o ungem cu ulei dupa care punem in forme bilele de aluat. Inchidem si punem forma pe foc timp de 2 minute si coacem pe fiecare parte intorcand tot des forma cam la 20 de secunde de pe o parte pe alta. Putem deschide forma sa vedem cat de coapte sunt cojile si in functie de aceasta le mai tinem pe foc sau nu. Noua ne plac cojile mai rumenite si la gust dar si la aspect.
Se ia forma deoparte se scutura usor lovindu-l de un blat de lemn pentru a se desprinde cojile coapte. Daca nu merge cu scuturatul le desprindem cu ajutorul unui cutit una cate una de pe forma.Este o treaba migaloasa coptul cojilor de nuci, dar se merita tot efortul.
Forma trebuie sa fie mereu perfect curata , fara firimituri sau resturi. Daca se murdareste indepartati resturile cu ajutorul unui servetel de hartie uscat. La a doua tura forma nu se mai unge cu ulei trebuie doar bine incalzita.
Cojile coapte se lasa la racit dupa care se curata cu un cutitas pe margini eliminand astfel surplusul de aluat pe care il vom strange intr-un vas si il vom folosi la crema.
Preparare Crema cu Biscuiti pentru Nuci Umplute:
Aceasta crema este preferata noastra si este perfecta pentru a umple cojile de nuci.
Biscuitii ii macinam in robotul de bucatarie marunt. Nucile se macina si ele . Se amesteca biscuitii, nucile, zaharul, cacaua si aluatul faramitat ce a ramas de la curatatul cojilor de nuci.
Amestecam si adaugam treptat laptele fierbinte in care punem untul la topit pana obtinem o compozitie mai densa la care adaugam si esenta de rom. Cu aceasta crema vom umple fiecare jumatate de coaja de nuca apoi vom lipi doua cate doua cojile umplute. Se pot tavali prin zahar pudra sau se pot lasa ca atare.
Sunt care prefera crema de oua si din aceasta cauza am sa scriu si reteta acesteia.
Preparare Crema de Oua pentru Nuci Umplute:
Punem galbenusurile intr-un vas impreuna cu zaharul, cafea ness si cele 4 linguri cu cacao si il fierbem pe baie de aburi (vasul sa nu atinga apa fiebinte!!!! ) pana aceasta se ingroase. Se ia deoparte se lasa la racit si adaugam nucile si resturile faramitate de aluat. Aceasta crema cand este complet rece se amesteca cu untul spumat cu 2 linguri de zahar pudra. Se umplu cojile de nuca , se lipesc doua cate doua si le tavalim prin zahar pudra.
Din cantitatile date pentru coji au iesit circa 220 de coji adica 110 nuci umplute voi avea la final.
[amd-yrecipe-recipe:97]
Pofta Buna !
Comentarii recente
Monykuta
13/12/2015 at 17:09Foarte buna reteta,multumesc bucataresele vesele!!!
Liana Liana
13/12/2015 at 18:57Cu placere, Monykuta !
Anca
10/11/2016 at 20:40Eu am plita electrica si eram curioasa daca ai incercat forma de nuci de silicon si cum ies.
Loredana
14/11/2016 at 13:39Nu cred ca forma de silicon o poti folosi pe plita electrica ci doar in cuptor !!
Loredana
17/12/2016 at 22:36Pot faci cojile cu cateva zile inainte si le pot umple dupa aceea?
Loredana
18/12/2016 at 16:00Da, se pot face cu cateva zile inainte…chiar le si poti umple, asa devin si mai fragede 🙂
Liana Liana
18/12/2016 at 19:06Da. Se pot pregati din timp.
Loredana
23/12/2016 at 22:20Multumesc !
Popa Ioana
31/05/2017 at 20:27Dacă le faceți în formă pe ochiul de aragaz sau plită, pot să vă spun că regretați, curge foarte multă grăsime în momentul coacerii pe grătar, care bineînțeles se arde şi apoi aveți ce curăță. Nu merită nucile toată mizeria făcută. Trebuie o altă rețetă pt acest mod de coacere! Mare atenție!
Vasy
27/12/2017 at 11:52Mare Atentie ……Doamna Popa Ioana are doua maini stangi,va multumesc!😇😇😇😇😂😂😂😂😂
Un simplu cetatean
05/04/2018 at 18:58Luati din magazin ,Stimata Doamna,iar aragazul,plita sau ca aveti,ca sa nu faceti efortul de a-l curata punetil in cutie si folositil ca obiect decorativ
Adriana
16/01/2019 at 13:50Eu nu am acele forme din poza. Sunt ca niste lingurite.
Liana Liana
17/01/2019 at 11:44Buna, sunt ok si acele forme sub forma de lingurite.
Flori B
29/12/2019 at 15:09Am pregatit anul trecut dupa rețeta dumneavoastra si anul acesta la fel, doar ca am adaugat de data asta mai mult zahar, esenta de vanilie, lamaie! Aluatul se pregateste usor si este fraged. Am forma clasica …..cat despre aragaz, l am curatat singura! 😊