Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Prajitura cu mere si nuci

prajitura-cu-mere-si-nuci-2

Retete culinareRetete cu mere 

E sezonul merelor romanesti si trebuie sa profitam din plin de ele!
Mai zilele trecute am primit  nuci si cateva ladite cu mere rosii, sanatoase si foarte parfumate.
De cum le-au vazut ai mei, au si dat comanda de o prajitura cu mere si nuci, asa ca i-am mobilizat la ras merele…operatiune care mie nu prea imi este draga 🙂 si cat ai clipi prajitura a fost gata .
Nu va spun ca pe cat de repede am facut-o, tot asa de repede a si disparut .
Abia am reusit sa pastrez cateva bucatele ca sa le fac poza 🙂
Aluatul nu e prea pretentios , poate fi facut si cu untura sau margarina , nu necesita timp de racire asa ca merge repede sa o pregatiti mai ales daca aveti si ajutoare , asa ca mine !!

Ingrediente
600 g faina
200 g unt 82% grasime
5 linguri smantana
3 galbenusuri ou
un plic praf de copt (7 g)
5 linguri zahar
2 prafuri sare
2-3 plicuri zahar vanilat
coaja razuita de portocala

Ingrediente umplutura
2kg mere
10 linguri zahar ( sau dupa gust )
scortisoara dupa gust(optional)
o cana de nuci macinate
esenta de rom

prajitura-cu-mere-si-nuci-3

Mod de preparare
Pregatim intai umplutura de mere.
Radem merele cu tot cu coaja(eu asa am facut), apoi le punem la calit cu zaharul dupa gust.
Cand s-au inmuiat si au lasat zeama se adauga nucile maciante, se aromatizeaza cu esenta de rom si scortisoara si se da la racit.

Punem faina intr-un vas, adaugam untul taiat cubulete, zaharul, zaharul vanilat, coaja de portocale, galbenusurile de ou, sarea  smantana( daca nu se omogenizeaza aluatul mai adaugati 1 -2 linguri, in functie de cat cere aluatul), praful de copt si coaja razuita de portocala.
Framantam pana toate ingredientele se incorporeaza si obtinem un aluat nu foarte tare dar nici foarte moale ( un aluat ce se poate intinde)
Daca aveti robot puneti toate ingredientele acolo si mixati pana obtineti un aluat omogen.
Aluatul obtinut il impartim in 2 bucati (eu nu l-am lasat la rece).
O parte o intindem pe o bucata de hartie de copt la marimea tavii(25/35cm),  o asezam cu grija in tava in asa fel incat pe margini sa ramana un surplus de aluat.
Intepam aluatul din loc in loc cu o furculita apoi dam tava la cuptor pentru 10 min.

Scoatem tava, presaram cu putin pesmet deasupra apoi punem umplutura de mere.
Intindem si cea de a doua foaie pe care o asezam cu grija deasupra, o intepam cu furculita si dam tava la cuptor pentru 30-40 min la foc potrivit.
Se portioneaza dupa ce s-a racit .
Se serveste pudrata cu zahar pudra vanilat.

prajitura-cu-mere-si-nuci

226 Shares

Aboneaza-te la newsletter si vei primi pe e-mail sfaturi si retete culinare.



Recent Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.