Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Prajitura Delicioasa de Ardeal

Prajitura Delicioasa de Ardeal

O prajitura de casa, simpla facuta la repezeala anul trecut pe aceasta vreme a devenit preferata musafirilor si a noastra . Reteta nu este al unei prajituri anume este o prajitura improvizata la moment, dar care s-a dovedit a fi  foarte apreciata. Ca orice prajitura si aceasta avea nevoie de un nume si cand am fost intrebata ce prajitura este mi s-au aprins beculetele si am raspuns imediat fara sa clipesc…. Prajitura Delicioasa de Ardeal …. Aceasta este istoria acestei prajituri care desi nu este o prajitura sofisticata datorita ingredientelor si combinatiilor de gusturi a fost o prajitura buna. Nu intotdeauna prajiturile cumparate sunt si cele mai bune prajituri…. Consider ca o prajitura de casa este net superioara uneia cumparate. Sunteti de acord cu mine ca prajitura de casa este mult mai buna decat prajitura cumparata ? Daca da , va rog sa lasati la comenturi si parerile dumneavoastra. In speranta ca v-am atras atentia cu aceasta prajitura si cu speranta ca veti incerca si dumneavoastra aceasta reteta de  Prajitura Delicioasa de Ardeal imi iau ramas bun pana la urmatoarea postare al unei retete de prajituri….

Ingrediente pentru blat prajitura:
8 oua
10 linguri zahar
12 linguri faina
8 linguri apa fierbinte
1/2 plic praf de copt

Ingrediente crema vanilie :
500 ml lapte
3 plicuri zahar vanilat (sau esenta de vanilie)
6 linguri faina
200 gr zahar
250 gr unt (sau margarina Rama la pachet)

Alte ingrediente :
250 g rahat
200 g nuca prajita si taiata grosier,
300 g ciocolata menaj,

Preparare blat prajitura:
Cele 8 galbenusuri impreuna cu 10 linguri de zahar si 8 linguri de apa fierbinte le amestecam cu mixerul pana devine spuma. Separat batem albusurile de la cele 8 oua, spuma cu un praf de sare . Amestecam cu grija albusul batut cu galbenusurile spumate .In cele 12 linguri de faina adaugam, 1/2 de plic praf de copt apoi treptat cernem faina peste compozitia de mai sus amestecand usor de jos in sus pana se incorporeaza faina . Turnam compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si o dam la cuptorul deja preincalzit pana aceasta este coapta (facem proba scobitorii ). Dupa ce blatul de piscot(pandispan) e copt il scoatem si il rasturnam pe un prosop curat unde il vom lasa sa raceasca complet  dupa care il vom taia in doua.

Preparare crema vanilie:
Intr-o cratita punem 6 linguri faina,200 gr zahar si treptat adaugam  500 ml lapte rece. Amestecam sa nu faca cocoloase si apoi punem compozitia la fiert pana aceasta se ingroasa. Se ia de pe foc  se lasa la racit apoi adaugam  250 gr unt, 3 plicuri zahar vanilat si spumam compozitia pana devine omogena.

Preparare prajitura si crema in cateva imagini (eu am facut  doua portii )

Prajitura Delicioasa de ArdealAsamblare prajitura:
Blatul il taiem in doua. si jumatate din crema o asezam peste blatul de prajitura taiat. Deasupra cremei punem bucatele de rahat taiate bastonase, presaram  nucile prajite si taiate. Peste acestea asezam restul de crema si acoperim cu cealalta parte de blat de prajitura. Topim ciocolata pe baie de aburi cu 2-3 linguri lapte sau frisca, putin unt (cat o nuca) pana obtinem o compozitie fluida si glasam prajitura. Lasam prajitura sa stea la rece cateva ore dupa care se poate servi.

Pofta Buna!

 

Recent Comments

  • Mia Elekes

    28/04/2014 at 16:32

    trebe musai sa fie buna , ce retete am incercat de la tine ,toate foarte bune.Asa ca o am in vedere.

  • Dorina Pfeifer

    12/01/2016 at 14:57

    O zi buna iti doresc!Fac multe prajituri si,daca imi permiti,pot sa-ti spun ca la crema in loc de faina este mai buna la gust cu amidon alimentar;se mai poate incerca si cu budinca de vanilie!Si deasemenea ai complectat(intr-un comentar)ca se poate inlocui rahatul cu ce doreste fiecare(fructe uscate,coaja de portocale si/sau lamii tot uscate,stafide sau altele).In rest e ok.Eu folosesc o tava mai inalta de 35/27 si la un blat din 8 oua creste suficient ca sa-l tai in 2 pe orizontala.Ramii sanatoasa si mersi de reteta.O voi incerca intr-un viitor apropiat!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.