Cand zic rasol de porc cu hrean gandul ma duce la atmosfera din preajma sarbatorilor de iarna, cand in gospodaria parintilor mei era mare verva fiindca se pregateau bunatati din carne de porc.
Rasolul este printre mancarurile cele mai simple, dar si gustoase, se face foarte usor fiindca pur si simplu se pun la fiert bucati de carne cu os, in special picioare(stelturi), cap, ce sa contina si putina grasime dar si soric.
Pentru un rasol gustos puteti alege din carmangerii bucatile preferate de carne de porc cu os… apoi nu trebuie decat sa le fierbeti incat carnea sa se desprinda de pe os.
Daca nu e graba, sau nu aveti la indemana un multicooker, atunci puteti fierbe carnea in oala, pe flacara de la aragaz, la foc potrivit, posibil si 2-3 ore sau pana ce se desprinde cu usurinta de pe os.
Eu am ales insa sa o fierb la multicooker, functia de presiune inalta. Asa ca in 50 min a fost numai buna de mancat !! In ambele moduri de gatire iese la fel de gustoasa!!
Gustul final i-l da hreanul ras pregatit cu otet si vin rosu si musai mamaliguta calda.
Sosul de hrean se poate face si fara vin, il puteti dilua cu putina zeama in care a fiert carnea, eu insa asa am vazut la ai mei, vinul ii da o culoare si un gust fain sosului.
Va las mai jos inca doua retete traditionale din carne de porc !!
Rasol de porc cu hrean – Ingrediente
- 2 stelturi/ciolane porc
- piper negru boabe
- foi de dafin
- sare
- Sos de hrean
- 4-5 radacini de hrean
- otet de mere
- vin rosu
- sare
Rasol de porc cu hrean -Reteta video
Cum pregatim rasolul de porc
Pentru aceasta reteta nu ar fi prea multe de spus, trebuie sa alegeti o carne cu os si soric.
Eu va recomand ciolanul dar la fel de bine puteti folosi si capul de porc, este o carne mai ieftina dar foarte gustoasa. Mie imi plac si bucatile care contin cartilaj, aici ma refer la picioarele de porc, recomand sa le incercati, sunt foarte bune!!
Bucatile de ciolan se parlesc de par si se spala bine. Se pun in vasul de la multicooker sau intr-o oala normala, se adauga apa cat sa le cuprinda, boabele de piper, sare si foi de dafin.
Se pune capacul, se seteaza pe manual, functia presiune inalta pentru 50 min. Daca il gatiti clasic atunci se pune pe foc, la foc potrivit si se fierbe pret de 2-3 ore pana ce carnea se desprinde de pe os.
Sos de hrean cu vin rosu
Pentru acest sos este nevoie de 4-5 radacini de hrean. Se curata cu ajutorul unui curatator de legume, se spala si se usuca cu un prosop de hartie.
Hreanul se poate rade clasic, cu ajutorul unei razatoare, insa eu am folosit masina de tocat cu sita fina. Astfel scapi de chinul de a te ustura ochii si gatul cat timp il razi.
Deci se trece prin masina de tocat carne, apoi se amesteca cu sare, otet si vin dupa gust.
Cand carnea este gata, se scoate pe o farfurie, se pune alaturi sosul de hrean, mamaliga calda si se mananca cald, cu mana, cu mare pofta!!
Musai sa puneti alaturi si o carafa de vin, va garantez ca e o masa pe cinste pregatita cu eforturi minime!!
TIPS:
Daca cumva va ramane carne atunci puteti incropi rapid o racitura. Zeama in care a fiert carnea se degreseaza bine cu o lingura daca o lasati la rece sa se intareasca. Se pun resturile de carne desprinse de pe os intr-o caserola de sticla, zeama se incalzeste putin, se adauga usturoi zdrobit dupa gust si se potriveste de sare. Se strecoara zeama printr-o sita deasa sau un tifon si se toarna peste carne. Dupa ce a ajuns la temperatura camerei, se acopera caserola si se introduce in frigider.
Cand s-a inchegat e gata de mancat !!
Pofta buna!!
Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram .
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!