Daca este ceva ce imi doresc sa am tot timpul in camara atunci trebuie sa va spun ca acest sos de rosii pentru paste este alegerea mea.
Este un sos pregatit in casa, gustos si aromat numai bune de pus peste niste paste atunci cand este in criza de timp sau esti prea obosita sa poti pregati cina.
Am ales sa ii pregatesc din rosii gustoase de gradina, gogosari carnosi si aromati, ceapa, morcov si usturoi.
Fiindca mi-am dorit sa fie si usor picant am pus la fiert si un ardei iute rosu pe care l-am scos in momentul in care i-a dat tenta de picant dorita.
Va las mai jos inca doua sosuri pregatite in casa ce pot fi folosite la diverse mancaruri!!
Sos de rosii pentru paste- Ingrediente
- pentru 7 borcane de 370 ml
- 5 kg rosii ghinda
- 1 kg gogosari
- 3-4 morcovi
- 3-4 cepe
- o capatana de usturoi
- 100 g zahar sau miere
- sare grunoasa
- piper macinat si boabe
- un ardei iute rosu(optional)
- 3 foi de dafin
- o lingura oregano sau busuioc uscat
Cum pregatim sosul de rosii pentru paste
Pentru acest sos va recomand sa folosit rosiile ghinda fiindca contin multa pulpa nu sunt zemoase si au putine seminte.
Rosiile spalate si taiate in patru se trec prin masina de rosii.
Pulpa rezultata se pune intr-o cratita incapatoare cu fundul gros.
Se adauga celelalte legume maruntite in robotul de bucatarie si care in prealabil au fost curatate si spalate bine.
Se amesteca bine, se adauga o lingura de sare grunjoasa, foile de dafin, piper macinat si boabe si ardeiul iute fara seminte.
Se lasa la fiert la foc mic cam 4 ore si se amesteca din cand in cand.
Spre final se adauga sare dupa gust si zaharul/mierea. Cantitatea poate fi ajustata in functie de cat de dulceag este sosul sau dupa gustul fiecaruia.
Daca vreti sa il faceti mai putin picant atunci scoateti ardeiul dupa ce sosul a dat in cateva clocote. Puteti renunta definitiv la ardei daca nu va place picant.
Dupa timpul de fierbere sosul trebuie sa fie pastos, gustos si aromat.
Se lasa sa se racoreasca bine apoi se pune in borcane.
Cum se fierb borcanele cu sos pentru paste
Borcanele in care se pune sosul trebuie bine spalate si sterilizate in cuptor timp de 30 min la 130 grade C.
Se sigileaza cu capace, si se aseaza intr-o cratita cu peretii inalti in care se pune un prosop de bucatarie.
Se adauga apa rece pana ce ajunge in dreptul capacelor si se pune la fiert. Cand apa din cratita da in clocot se mai reduce flacara si se fierb timp de 30 min.
Dupa ce au trecut cele 30 min, se opreste flacara si se lasa sa se raceasca in cratita sau se scot si se pun in paturi pentru a se raci incet.
Borcanele cu sos de rosii pentru paste sunt sterilizate prin fierbere asa ca nu mai este nevoie sa folositi praf conservant sau alte substante de conservare.
Sa aveti spor si pofta!!
Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram .
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!