Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Cozonac Lory

cozonac loryCozonac Lory – Cozonac cu nuca,alune, cacao, stafide si rahat.Cozonac pufos cu nuca. Cozonac cu multa umplutura. Cozonac cu rahat.Cozonac de casa. Cozonac impletit.

Cozonac Lory- Cozonac cu nuca-Ingrediente

Aluat cozonac
faina tip 000 1kg
zahar 200g
galbenusuri 7 buc
razatura de lamaie
razatura de portocala
esenta de rom,vanilie
o lingurita de sare
lapte 450ml
unt 30 g
drojdie proaspata 40 g
ulei 100 ml

cozonac lory

Crema pentru cozonac
7 albusuri
25 gr cacao
50 gr nuca de cocos
150-200 gr zahar
esenta rom si vanilie
150 gr nuci macinate
200 gr alune prajite maruntite
50g stafide
200 g rahat taiat fasii

Pentru uns deasupra
un galbenus
2 linguri lapte rece

Cozonac Lory- Cozonac cu nuca-Mod de preparare

Preparare maia pentru cozonac
Se face o maia din 200gr de faina drojdia inmuiata cu 2 lg de zahar si 200ml lapte cald.
Se amesteca pana devine un aluat cu o consistenta moale, moale.
Se lasa sa creasca pana isi dubleaza volumul.

Dupa ce maiaua a crescut, se pune peste restul de faina, se adauga galbenusurile batute bine cu sarea, zaharul, aromele iar la sfarsit laptele cald.
Se framanta pana devine un aluat cu o consistenta elastica.
Se adauga untul topit, uleiul si se mai framanta pana ce apar ,,besicute” pe aluat.

Se lasa la crescut pana isi dubleaza volumul, intr-un loc cald ferit de curent .

Umplutura pentru cozonaci


Cat timp aluatul sta la crescut pregatim umplutura .
Batem bine albusurile cu zaharul, adaugam cacao, nuca de cocos ,esentele, stafidele si nucile cu alunele prajite si maruntite cu ajutorul robotului.
Omogenizam cu miscari usoare pana incorporam toate ingredientele.

Cum umplem si modelam cozonacii

Dupa ce aluatul a crescut il impartim in douasau in functie de cat de mari sunt tavile in care ii veti coace.
Intindem  bucata de aluat cu mana pe blatul de lucru uns cu putin ulei,  punem crema formata deasupra, adaugam si bucatelele de rahat, rulam si il punem la crescut ptr. 30min in tava tapetata cu hartie de copt.

Dupa ce au crescut ii ungem cu galbenus de ou si ii coacem in cuptorul preincalzit la 170 grade C timp 45-50 min.
Se scot din tava, se indeparteaza hartia de copt si se aseaza la racit pe un gratar.
Dupa ce s-au racit bine pot fi inveliti in folie alimentara ca sa nu se usuce.
Tips
E posibil ca timpul de coacere sa fie fie mai mare sau mai mic fata de timpul dat de mine- difera de la un cuptor la altul. Spre sfarsitul coacerii daca vedeti ca se rumenesc prea tare, recomand sa udati o hartie de copt , sa o stoarceti bine de apa si sa o asezati peste cozonaci.Astfel incetiniti rumenirea inainte de a fi patrunsi bine.

cozonac-lory

Pofta buna !!

57 Shares

Aboneaza-te la newsletter si vei primi pe e-mail sfaturi si retete culinare.



Recent Comments

  • pansy

    08/04/2010 at 21:55

    lory,super cozonac ai facut !bestial arata !
    insa parerea mea este ca ii scazi din maiestate,savare si tinuta amestecand nuca cu cacao ,zic eu.sa nu te superi !ca n-o zic cu rautate.dar cred ca mi se trage din vremurile apuse cand in loc de nuca puneau cacao.parerea mea e ca ciocolata e una,cacaoa cu nuca mi se pare altceva.dar poate sa fie numai un pitic pe creierul meu,care a facut bataturi in vremuri recent apuse.
    sunt convinsa ca e grozav cozonacul tau !

  • alison

    09/04/2010 at 09:07

    superb ,lory!

  • Lory

    09/04/2010 at 09:38

    Alison multumesc mult
    Pupice
    Lory

  • Lory

    09/04/2010 at 09:47

    Pansy nu am de ce sa ma supar :)totdeauna un sfat e binevenit.
    Daca am inteles eu bine trebuia sa pun nuca fara sa adaug cacao….e o idee …numai ca trebuie sa ma adaptez conform cerintelor :))…si totusi cacaua pusa peste amestecul de nuca,alune,albus…si ce am mai pus eu acolo…nu a facut decat sa-i intregeasca gustul.
    Sincer am facut si unul cu umplutura de alune,albus batut,zahar si mirodenii fara cacao(nu mai aveam in casa :))…dupa gustul meu a fost bun…dar celorlalti nu le-a placut 🙁
    Lory

    • Maria

      21/12/2015 at 23:40

      Si eu pregatesc cozonacul ,cam aceeasi reteta, numai ca eu adaug si iaurt , facut in casa (chisleag) la framantat si completez cu lapte cald , oua doar 4-5 /kg faina , iar nuca uneori o amestec cu abusul batut , tinand cont ca nu pun asa multe oua ,dar alteori amestec nuca cu lapte oparit si bineinteles si 1-2 linguri cacao si putin zahar, dupa gust ,arome , etc . Drojdie pun ,nu mai mult de 30g/kg , 50 g mi se pare prea mult, dau afara din tavi . Pentru detaliile mele va rog sa nu va suparati. La urma urmei fiecare face cum ii place . Va doresc sarbatori fericite !

    • Loredana

      22/12/2015 at 23:06

      Maria cu cat mai multe idei, cu atat mai bine!! Si noi iti dorim sarbatori fericite :*

  • vdaiana

    09/04/2010 at 19:52

    Lory, tin sa te felicit! ai facut un cozonac exact pe gustul meu! adica aluat putin si umplutura muuuuuuuuuuulta. plus ca acest cozonac contine multe din ingredientele mele preferate: alune, stafide, cacao.

  • Cristi

    09/04/2010 at 20:26

    Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  • pansy

    11/04/2010 at 20:26

    sigur,cum s-a obisnuit fiecare !era doar o parere.totul e sa balansezi gustul din mirodenii:cu deosebire razatura de lamaie si esenta de rom,sau romul si vanilia.eu mai pun stafide si mama zice in retetele ei ca poti pune 2 linguri de gem :caise,macese.

  • Lory

    11/04/2010 at 23:41

    Multumesc mult Daiana
    Asta e dorinta copiilor mei altfel nu-l mananca 🙂
    Cozonacul e singurul dulce ce nu-mi place sa-l fac(parerea mea e ca muncesc mult la el…poate am sa-l fac mai des cand am sa-mi cumpar masina de paine)…asa ca ai mei beneficiaza de el doar de Paste si atunci ii rasfat 🙂
    Pupice
    Lory

  • coman

    02/04/2015 at 18:35

    Multumesc PT reteta .fff buna probat de 2 ori excellent!! PT pasti am reteta ideala!!! Un schimb eu am pus a doua oara numai 5 albusuri..la compozitie. Numai stati PE ganduriii dati batai…Pas te fericit cu un cozonac excellent!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.