Cozonacul si pasca sunt nelipsite de pe masa de Pasti, si cum nu mai e decat foarte putin timp pana ce gospodinele incep sa pregateasca tot felul de bunatati, astazi va propun o noua reteta de cozonac- Cozonac pufos umplut cu fructe exotice.
Este un cozonac pufos si aromat, umplut cu multe fructe exotice- stafide, curmale, papaya, merisoare, coacaze, goji, stafide si fasii de nuca de cocos.
Pe langa acest cozonac pufos va recomand si alte retete de cozonac si pasca ce le-ati putea pregati pentru sarbatorile Pacale…trebuie doar sa dati click pe numele retetei de pe imaginile de mai jos.
Ingrediente pentru un cozonac pufos si aromat
- 500 g faina pentru cozonac
- 250 ml lapte
- 4 galbenusuri
- 150 g zahar pudra
- 25 g drojdie proaspata
- coaja rasa de portocala si lamaie
- un plic zahar vanilat
- 8 g sare
- 70 ml ulei
- 500 g mix de fructe uscate
- un galbenus de ou pentru uns
- o lingura de lapte pentru galbenus
Cozonac pufos umplut cu fructe exotice- Mod de preparare
Drojdia se amesteca cu 20 g zahar pana se lichefiaza, se adauga 50 ml lapte caldut si 2-3 linguri de faina. Maiaua rezultata se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul.
Peste faina cernuta se adauga galbenusurile amestecate cu sarea, zaharul vanilat si coaja de lamaie si portocala, maiaua si laptele cadut putin cate putin, timp in care se framanta pana ce aluatul devine omogen. Dupa ce a fost incorporat tot laptele se adauga si zaharul pudra si se continua framantare pana la incorporare.
Eu am ales sa il framant cu ajutorul masinii de paine, pasii fiind cam aceeasi ca si la o framantare manuala, diferenta fiind ca am adaugat laptele deodata nu treptat .
Spre finalul framantarii se adauga, uleiul si se continua pana ce acesta este incorporat in aluat.
Cozonac pufos
Se acopera vasul cu o folie de plastic sau cu un prosop de bucatarie si se lasa aluatul de cozonac la dospit pana isi dubleaza volumul.
Planseta de lucru se unge cu putin ulei, se imparte aluatul in doua bucati egale si se intind in doua dreptunghiuri.
Se presara deasupra cu amestecul de fructe uscate si se ruleaza cat mai strans. Cele doua suluri se impletesc apoi cozonacul format se aseaza intr-o forma tapetata cu hartie de copt.
Cozonacul se lasa la dospit cam 30-40 min. sau pana arata asa ca in imagine. Cu ajutorul unei pensule se unge cu galbenus amestecat cu lapte.
Se introduce in cuptorul preincalzit la 170 grade C, functia statica (incalzire sus jos) in care se pune o tava cu apa fierbinte, in partea de jos.
Dupa ce au trecut 15 min, se scoate tava cu apa si se continua coacerea inca 45 min, la aceeasi temperatura.
Pentru a nu se rumeni prea tare, se acopera cu o hartie de copt udata cu apa rece si stoarsa foarte bine.
Cand este gata se scoate din tava si se lasa la racit asezat pe un gratar.
Se feliaza dupa ce s-a racit complet
Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram .
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!
Comentarii recente
Ela
01/05/2019 at 05:12Cam putina grasime, eu la 1 kg pun cam 250 ml ulei sau unt ulei amestecat
Loredana
14/05/2019 at 17:42Eu cred ca e o cantitate mare…dar fiecare face asa cum stie.