Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Albinita- Prajitura cu miere de albine

albinuta

Albinita- Prajitura cu miere de albine, este prajitura copilariei mele pe care mama o pregatea de Craciun, Anul Nou sau sarbatorile Pascale. De cate ori ne intreba ce prajitura sa faca, raspunsul nostru era, Albinita! 

Alte retete cu prajituri de casa care poate v-ar interesa, gasiti dand clic pe imaginile de mai jos.

Pentru a coace 5 foi pentru aceasta prajitura aveti nevoie de urmatoarele ingrediente.

Albinita- Prajitura cu miere de albine – Ingrediente foi:

60 g untura(100 g unt),
250 g zahar,
2 oua,
100 ml lapte,
100 ml miere,
1 lingurita bicarbonat de sodiu,
850 g faina,
o tava cu dimesiunile de 38×25 cm ( pe dosul tavii masurat )

Albinita- Prajitura cu miere de albine – Ingrediente crema

300 g zahar praf,
400 ml lapte,
6 linguri gris,
250 g unt,
2 plicuri zahar vanilat,
zeama de la o lamaie mica,
dulceata de caise,

Preparare foi

Zaharul, mierea, ouale, laptele, untura si bicarbonatul le punem intr-un vas pe care il asezam pe baie de aburi. Tinem vasul cu compozitia de mai sus pe baie de aburi pana devine ca o spuma. Se ia de pe foc si se adauga in bloc( dintr-o data) 850 g faina si amestecam pana obtinem un aluat omogen.

Alte retete cu prajituri ….

Aluatul obtinut se imparte in 5 bucati egale si fiecare bucata se va intinde pe dosul tavii pe care in prealabil il vom unge cu putin ulei ( sau intindeti pe hartie de copt si atunci renuntati la unsul tavii si sunt mult mai usor de manevrat foile!!!! cel putin eu asa procedez in ultima vreme ).

Se coace pana foaia devine aurie(cuptorul va fi incalzit inainte sa ne apucam de intins foile). Cand este coapta scoatem tava din cuptor si inca cat este calda cu un cutit mai lung vom desprinde foaia de catre tava apoi o vom aseza pe o coala de hartie. Daca coaceti pe hartie de copt pe dosul tavii, transferati hartia de copt cu foaia coapta pe un blat de lemn si desprindeti foaia de hartie dupa care o lasati la racit si o puneti pe alta coala curata.

Procedam la fel si cu celelalte bucati de aluat care au ramas ca in cele relatate mai sus.

Preparare Crema

Intr-un vas punem 6 linguri de gris la care adaugam 400 ml lapte si il punem la fiert. Lasam la racit si adaugam la aceasta compozitie 250 g unt spumat cu 300 g zahar praf si 2 plicuri de zahar vanilat. Adaugam treptat amestecand in continuare si zeama de la lamaie.

Albinita- Prajitura cu miere de albine – Asamblare

Pe un platou asezam o foaie peste care punem jumatate din cantitatea de crema obtinuta. Peste crema vom aseza urmatoarea foaie pe care o vom unge deasupra cu un strat subtire de dulceata.

Asezam deasupra a treia foaie peste care vom pune restul de crema si acoperim cu a patra foaie pe care o vom unge din nou cu un strat de dulceata.

Punem ultima foaie deasupra stratului de dulceata, presam cu palma foile avand grija sa nu crape, dupa care tragem platoul cu prajitura intr-o folie sau punga de plastic pentru cel putin 24 de ore ca acestea sa aiba timp sa se inmoaie.

Se portioneaza si se aseaza pe farfurii. Mama avea obiceiul sa presare putin zahar pudra deasupra prajiturii dupa ce le-a taiat.

Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram 
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!

Comentarii recente

  • Alina C.

    19/12/2011 at 09:43

    ador prajitura asta!
    arata perfect! :*

  • Leila

    19/12/2011 at 21:37

    Alina C, este perfecta pentru sarbatori 🙂

  • Leila

    19/12/2011 at 21:38

    Roxana, se poate folosi si alt fel de dulceata 🙂

  • Anonymous

    20/12/2011 at 00:15

    Rodica,cand citesc retetele dv,ma relaxez,imi plac mult,dupa sarbatori,le voi incerca si cred ca o sa reusesc sa fac prajituri bune!

  • Leila

    20/12/2011 at 00:26

    🙂 Suntem flatate Rodica ! :* Asteptam cu nerabdare primele impresii 🙂 !

  • gabyta

    20/12/2011 at 02:47

    superba prajitura,,,nu am mai facut aceasta reteta cred ca de vreo 10 ani ,,,maine o execut,,,cu siguranta va iesi super ca de altfel tot ce am facut din cele puse de voi ,,,,sunteti minunate si va iubesc.

  • daniela

    21/12/2011 at 16:39

    multumesc pentru reteta!!!! Am sa o fac chiar astazi… baietii mei iubesc prajitura asta.Multe binecuvintari si La Multi Ani!!!!Multumesc pentru atitea retete superbe.

  • Gabby

    02/01/2012 at 05:32

    Ador prajitura aceasta. As vrea sa stiu care sunt dimensiunile tavii. Multumesc.

  • Leila

    02/01/2012 at 12:38

    La Multi Ani !
    Gabby, dimensiunile tavii mele e de : lungime =40 cm ,latime=30 cm . Pntru aceasta marine sunt date cantitatile din reteta.

  • Leila

    23/01/2012 at 22:02

    Ruxy , este una din preferatele noastre . E si buna si spornica 🙂 :*

  • mariana miron

    15/03/2012 at 00:57

    am facut prajitura aceasta si mi-am amintit de copilarie:))a iesit buna de tot!copii mei o adora!

  • tinagh00

    20/07/2012 at 02:36

    La crema cu gris, pun amestecul rece de gris in amestecul de unt? Am intrebat ca nu este clar ce se pune peste ce. Sunt foarte bucuroasa pentru website-ul asta ca asa pot sa fac si eu prajuituri romanesti care imi plac foarte mult. In special cele ardelenesti.

  • tinagh00

    20/07/2012 at 02:39

    La crema cu gris, se pune amestecul de gris peste amestecul de unt? Am intrebat caci nu este clar in indicatii. Sunt foarte bucuroasa pentru acest website caci asa pot sa fac si eu prajituri romanesti. Imi plac foarte mult, in special cele ardelenesti.

    • Leila

      20/07/2012 at 09:29

      Tinagh00 , la gris se adauga untul spumat , se amesteca pana se omogenizeaza apoi adaugi putin , cate putin zeama de lamaie amestecand continuu pana la incorporarea acesteia .

  • Anonymous

    25/09/2012 at 19:10

    Aceasta este preferata mea , de acum o fac cu placere ca am citit ca se poate intinde aluatul direct pe o foaie de copt si nu ma chinui sa o intind pe fundul tavii cum o faceam pana acuma.Cand s-a rumenit si este gata coapta foaie o desprind usor cu un cutit mai lung si poate sa ramana asa pe hartie pana le umplu cu crema , se pot suprapune unele peste altele chiar daca sunt inca caldute.Multumesc pentru reteta publicata , mai invatam cate ceva din secretele bucatariei. Va multumesc si va urmaresc cu multa placere.

  • cornelia recea

    08/12/2012 at 15:56

    Albinita ..este preferata mea f.f .f buna Sarbatori Fericite!tuturor.

  • Sandor Gyongyi

    22/12/2012 at 20:46

    ajutati ma va rog!!!!!!!!! cum pot remedia crema de gris care mi s a taiat!!!!!!!

  • stinga doina

    31/01/2013 at 22:24

    am sa o fac si eu pe 4 febroarie de ziua fetitei mele

  • carmen

    17/03/2014 at 16:28

    Am facut sambata prajitura!!! nu am mai mancat niciodata aceasta prajitura este fffff buna!!!!!

  • Andrada

    22/12/2015 at 22:21

    Sunt foarte bucuroasa ca am descoperit aceasta reteta! am incercat multe retete si intinsul foilor m- a cam facut sa imi iau gandul de la ea. Recomand aceasta reteta din tot sufletul.Foile au iesit perfect.Aluatul e f usor de manevrat si am redescoperit gustul copilariei. Ce bucurie mi- ati facut !!! Va multumesc

    • Loredana

      22/12/2015 at 22:58

      Andrada suntem fericite ca ti-am putut fi de ajutor si ca reteta ti-a iesit asa cum ti-ai dorit !!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmareste-ne si pe Instagram