Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Beigli cu Nuca

Beigli cu nuca

Cel mai bun si iubit cozonac ce se prepara an de an la noi este acest cozonac unguresc, Beigli cu Nuca. Este acel cozonac subtirel cu multa umplutura de nuca sau mac. Beigli cu Nuca, sau cum il cunosc mai multi cu numele de Baigli este un cozonac unguresc ce se prepara mai ales in Ardeal. Daca inca nu ati incercat acest Baigli va recomand cu drag sa o faceti.

În cele ce urmează vă prezentăm reteta de Beigli cu nucă și în format VIDEO

Alte rețete delicioase de cozonac găsiți dacă dați clic pe titlurile din imaginile de mai jos.

Ingrediente aluat – Beigli cu Nuca

600 g făină
200 g untură
2 galbenușuri de ou
15 g drojdie proaspătă
200 ml lapte
1/4 linguriță sare
100 g zahar

Din cantitatile date obtineti aluat pentru 3 sucituri mici!!!

Ingrediente umplutura – Beigli cu nuca:

400 g nucă măcinată
5 linguri zahăr( sau mai mult depinde cât de dulce doriți umplutura)
coaja răzuită de la 1 lamâie bio
100 g stafide(opțional)
200 ml lapte fierbinte

Ingrediente umplutura – Beigli cu mac

100 g mac
6 linguri zahăr
150 ml lapte fierbinte
coaja răzuită de la 1 portocală

Alte ingrediente pentru uns
3 gălbenușuri
1 albuș

Preparare aluat – Beigli cu Nuca

În făină punem untura cu care se lucrează bine până obținem o compoziție nisipoasă.Adăugăm sarea și zahărul. Drojdia se dizolvă în 200 ml lapte la temperatura camerei. Tot în lapte punem și gălbenușurile de ou și se amestecă.
Adăugam laptele pregătit ca în cele de mai sus la făină amestecată cu untură și lucrăm compoziția până devine omogenă. Aluatul obținut se împarte în 3 părți egale. Fiecare bucată se învelește în folie și se pune la rece pentru 1 oră.
În timp ce aluatul stă la rece pregătim umpluturile.

În timp ce aluatul stă la rece pregătim umpluturile.

Preparare Umplutura Beigli cu Nuca

Nuca măcinată se amestecă cu 5 linguri zahăr, coaja răzuita de lămâie și stafidele. Se infierbântă 200 ml lapte și se toarnă peste nucă. Se amestecă și se pune deoparte.

Beigli cu nuca


Preparare Umplutura Mac

Macul se macină împreună cu zahărul în râșnița de cafea. Se adaugă coaja răzuită de portocala și se amesteca 150 ml lapte fierbinte. Se pune deoparte.

Se scot bucățile de aluat de la rece și se întind sub formă dreptunghiulară la o grosime de circa 3 mm. Umplutura de nucă se împarte în 2 părți egale. Pe aluatul întins punem o parte de umplutura cu nucă și o întindem în așa fel încât să lăsăm aluatul liber pe margini cam la 1 cm. Pe cele 2 părți mai lungi pliem aluatul peste umplutură și începem să sucim nu foarte strâns sucitura. La fel procedăm și cu restul aluatului rămas.

Suciturile astfel formate se vor unge cu gălbenuș de ou și punem tava din nou la rece pentru 30 minute până gălbenușul la atingerea cu mâna nu se lipește de deget. Se scoate din nou tava cu suciturile de baigli și ungem din nou cu gălbenușuri. Lăsăm din nou la odihnă la rece pentru 20 minute.

Beigli cu nuca

Pornim între timp cuptorul ca să se încălzească la 200 grade Celsius cu încălzire sus și jos cu ventilație.
Acum vom scoate tava de la rece și vom unge suciturile cu albuș de ou. De această dată vom lăsa tava cu suciturile la temperatura camerei pentru circa 30 de minute ca să dospească. După ce au stat la odihnă la cald, se va înțepa fiecare sucitură deasupra cu o țepușă de lemn.
Când cuptorul este cald punem tava cu cozonacii la copt pentru 35-40 minute.

Se scot din cuptor și se lasă la răcit până a doua zi înveliți în prosop de bucătărie peste care vom trage o pungă. a doua zi se pot taia felii frumoase din Baigli.

Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram . 
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati, nu uitati sa apasati si clopotelul pentru a vedea cand postam retete noi!!
Multumim!!

Aboneaza-te la newsletter si vei primi pe e-mail sfaturi si retete culinare.



Comentarii recente

  • Beth

    10/04/2012 at 10:03

    Ce rouleau et superbe il doit être un vrai délice!

    Bisous

  • Angelica

    10/04/2012 at 10:44

    Woaauuu Lia!!!!Arata de vis!

    Aveam in plan sa-mi faca cineva 2 cozonaci si eu,la schimb, sa-i fac o prajitura.Cu postarea asta a ta,m-am razgandit…ii fac tipei prajitura, dar nu mai vreau cozonaci facuti de ea:)…ii fac pe ai tai,arata mult prea bine .
    Poop.

    • Leila

      11/04/2012 at 00:19

      Tu , Angela !!!! Io iti fac mataluta 6 sucituri da’ vii si imi faci o praji :)))) 😉

  • Caietul cu retete

    10/04/2012 at 12:24

    arata intr-un maaare fel. N-am facut niciodata beigli asa ca maine ma apuc de framantat. Sper sa-mi iasa !

  • yaya6

    10/04/2012 at 12:42

    dupa saptamana asta trebuie sa-i fac,abia astept,pana atunci ma uit la feliutele tale faine

  • Andrea's Cake

    11/04/2012 at 17:06

    Imi spui te rog care este secretul sa nu se crape?Ai mei intotdeauna se crapa.In rest sunt foarte buni.

  • dana

    15/04/2012 at 11:14

    foarte buni, am facut pt paste

  • Anonymous

    24/05/2012 at 13:28

    astazi fac si eu si va zic,cum a iesit niam niam

  • Anonymous

    24/09/2012 at 05:33

    In loc de drojdie proaspata nu se poate folosi drojdia uscata,si daca da in ce cantitate?Multumesc mult!

  • Ionela Dobos

    16/01/2014 at 15:45

    dar nu inteleg nu ar trebui sa creasca aluatul eu am framantat dar nu creste de ce oare imi rasp cineva multumesc

    • LianaFilipas

      16/01/2014 at 15:53

      Buna Ionela , ai framantat si lasi la dospit la loc caldut. Creste mai greu decat cozonacul clasic deoarece are si untura in el. Daca totusi nu creste deloc inseamna ca drojdia pe care ai folosit-o ori nu e chiar proaspata ori l-ai pus in laptele prea cald .

    • Ionela Dobos

      16/01/2014 at 16:34

      da numai ca eu am pus drojdie uscata si am dizolvato in lapte caldut oare de asta
      ca am pus drojdie usata?

    • LianaFilipas

      16/01/2014 at 20:29

      Tot ce e posibil . Poate nu ai pus suficienta drojdie uscata. Are o anumita indicatie pe plic . De ex un plic de drojdie uscata se foloseste pentru x grame faina …

    • claudia

      27/10/2014 at 22:16

      din cite stiu eu nu se pune sare cind pui drojdia la dizolvat.. deoarece nu mai lasa sa-si faca efectul… incearca fara sare doar lapte caldut si zahar.. poti sa pui sarea in
      faina…

    • vera

      13/11/2014 at 08:06

      Eu obisnuiesc sa incorporez drojdea uscata direct in faina, dar poti sa o dizolvi si in lapte caldut insa adauga si putin zahar (1/2 de lingurita) si lasa-l la dospit aprox. 10 min.

  • ramona stefania

    14/04/2014 at 22:31

    Am facut si eu , mi-au iesit f buni !!!!!

  • Larisa

    13/12/2017 at 23:44

    Nu se pune niciodata sarea impreuna cu drojdia indiferent daca e proaspata sau uscata. De obicei 25 gr drojdie se substituie cu 50 gr drojdie uscata.Cu uscata creste mai greu.
    Coaja de lamaie e optionala.Bunica mea (Dumnezeu sa o odihneasca in pace) nu punea coaja de lamaie si nici laptele la umplutura si facea cea mai buna prajitura cu nuca,mac sau branza dulce.(ea le zicea Sucituri ca in Caras).Se zice ca e reteta ungureasca dar eu tot cred ca in Caras s-a inventat pentru ca asta era prajitura tipica in toate sarbatorile din Caras.

  • Traditional Hungarian Pastry Rolls with Walnut Filling

    26/01/2018 at 09:49

    […] make the pastry I used a recipe found here (in Romanian). I liked the fact that they used lard, I just happened to have half a pack in the […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Follow on Instagram
This error message is only visible to WordPress admins
Error: No posts found.