Albinita- Prajitura cu miere de albine

Print Friendly

Ingrediente foi:
60 g untura(100 g unt),
250 g zahar,
2 oua,
100 ml lapte,
100 ml miere,
1 lingurita bicarbonat de sodiu,
850 g faina,

Ingrediente crema:
300 g zahar praf,
400 ml lapte,
6 linguri gris,
250 g unt,
2 plicuri zahar vanilat,
zeama de la o lamaie mica,
dulceata de caise,

Preparare foi:
Zaharul, mierea, oula, laptele, untura si bicarbonatul le punem intr-un vas pe care il asezam pe baie de aburi. Tinem vasul cu compozitia de mai sus pe baie de aburi pana devine ca o spuma. Se ia de pe foc si se adauga in bloc 850 g faina si amestecam pana obtinem un aluat omogen. Aluatul obtinut se imparte in 5 bucati egale si fiecare bucata se va intinde pe dosul tavii pe care in prealabil il vom unge cu putin ulei si il punem la copt pana foaia devine aurie(cuptorul va fi incalzit inainte sa ne apucam de intins foile). Cand este copt scoatem tava din cuptor si inca cat este cald cu un cutit mai lung vom desprinde foaia de catre tava apoi o vom aseza pe o coala de hartie. Ungem din nou tava si intindem urmatoarea foaie cu care procedam identic ca la prima. Deasupra primei foi vom pune o coala de hartie curata si asezam deasupra urmatoarea foaie coapta. Procedam la fel si cu celelalte.

Preparare crema:
Intr-un vas punem 6 linguri de gris la care adaugam 400 ml lapte si il punem la fiert. Lasam la racit si adaugam la aceasta compozitie 250 g unt spumat cu 300 g zahar praf si 2 plicuri de zahar vanilat. Adaugam treptat amestecand in continuare si zeama de la lamaie.

Asamblare:
Pe un platou asezam o foaie peste care punem jumatate din cantitatea de crema obtinuta peste vom aseza urmatoarea foaie pe care o vom unge deasupra cu un strat subtire de dulceata. Asezam deasupra cea de-a treia foaie peste care vom pune restul de crema si acoperim cu a patra foaie pe care o vom unge din nou cu un strat de dulceata.
Punem ultima foaie deasupra stratului de dulceata, presam cu palma foile avand grija sa nu crape, dupa care tragem platoul cu prajitura intr-o folie sau punga de plastic pentru cel putin 24 de ore ca acestea sa aiba timp sa se inmoaie foile.

Ai testat reteta noastra? Trimite poza ta aici
Reteta urmatoare
Tort cu masinuta

Tort cu masinuta

Reteta precedenta
Ciolan in sos de vin

Ciolan in sos de vin

  • http://www.blogger.com/profile/12720732621871750650 Alina C.

    ador prajitura asta!
    arata perfect! :*

  • http://www.blogger.com/profile/01375056805720825416 Leila

    Alina C, este perfecta pentru sarbatori :)

  • http://www.blogger.com/profile/01375056805720825416 Leila

    Roxana, se poate folosi si alt fel de dulceata :)

  • Anonymous

    Rodica,cand citesc retetele dv,ma relaxez,imi plac mult,dupa sarbatori,le voi incerca si cred ca o sa reusesc sa fac prajituri bune!

  • http://www.blogger.com/profile/01375056805720825416 Leila

    :) Suntem flatate Rodica ! :* Asteptam cu nerabdare primele impresii :) !

  • gabyta

    superba prajitura,,,nu am mai facut aceasta reteta cred ca de vreo 10 ani ,,,maine o execut,,,cu siguranta va iesi super ca de altfel tot ce am facut din cele puse de voi ,,,,sunteti minunate si va iubesc.

  • daniela

    multumesc pentru reteta!!!! Am sa o fac chiar astazi… baietii mei iubesc prajitura asta.Multe binecuvintari si La Multi Ani!!!!Multumesc pentru atitea retete superbe.

  • Gabby

    Ador prajitura aceasta. As vrea sa stiu care sunt dimensiunile tavii. Multumesc.

  • http://www.blogger.com/profile/01375056805720825416 Leila

    La Multi Ani !
    Gabby, dimensiunile tavii mele e de : lungime =40 cm ,latime=30 cm . Pntru aceasta marine sunt date cantitatile din reteta.

  • http://www.blogger.com/profile/01375056805720825416 Leila

    Ruxy , este una din preferatele noastre . E si buna si spornica :) :*

  • mariana miron

    am facut prajitura aceasta si mi-am amintit de copilarie:))a iesit buna de tot!copii mei o adora!

  • http://www.blogger.com/profile/11252144593658514800 tinagh00

    La crema cu gris, pun amestecul rece de gris in amestecul de unt? Am intrebat ca nu este clar ce se pune peste ce. Sunt foarte bucuroasa pentru website-ul asta ca asa pot sa fac si eu prajuituri romanesti care imi plac foarte mult. In special cele ardelenesti.

  • http://www.blogger.com/profile/11252144593658514800 tinagh00

    La crema cu gris, se pune amestecul de gris peste amestecul de unt? Am intrebat caci nu este clar in indicatii. Sunt foarte bucuroasa pentru acest website caci asa pot sa fac si eu prajituri romanesti. Imi plac foarte mult, in special cele ardelenesti.

    • http://www.blogger.com/profile/01375056805720825416 Leila

      Tinagh00 , la gris se adauga untul spumat , se amesteca pana se omogenizeaza apoi adaugi putin , cate putin zeama de lamaie amestecand continuu pana la incorporarea acesteia .

  • Anonymous

    Aceasta este preferata mea , de acum o fac cu placere ca am citit ca se poate intinde aluatul direct pe o foaie de copt si nu ma chinui sa o intind pe fundul tavii cum o faceam pana acuma.Cand s-a rumenit si este gata coapta foaie o desprind usor cu un cutit mai lung si poate sa ramana asa pe hartie pana le umplu cu crema , se pot suprapune unele peste altele chiar daca sunt inca caldute.Multumesc pentru reteta publicata , mai invatam cate ceva din secretele bucatariei. Va multumesc si va urmaresc cu multa placere.

  • cornelia recea

    Albinita ..este preferata mea f.f .f buna Sarbatori Fericite!tuturor.

  • http://www.facebook.com/profile.php?id=1786112834 Sandor Gyongyi

    ajutati ma va rog!!!!!!!!! cum pot remedia crema de gris care mi s a taiat!!!!!!!

  • stinga doina

    am sa o fac si eu pe 4 febroarie de ziua fetitei mele

  • carmen

    Am facut sambata prajitura!!! nu am mai mancat niciodata aceasta prajitura este fffff buna!!!!!

    • LoredanaCarp

      Carmen ma bucur ca ti-a placut reteta :)


PageRank myfreecopyright.com registered & protected LinkPro - Director Web SEO Romania