Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Cozonac Babka cu ciocolata

Cozonac Babka cu ciocolata

Am incercat acest an de sarbatorile Pascale acest Cozonac Babka cu ciocolata si am fost foarte incantata de el. Ciocolatos, usor insiropat, pot sa spun ca este cozonacul perfect cel putin pentru noi dupa Cozonacul pufos, care ani de zile a fost preferatul familiei. In curand voi prepara si un delicios Cozonac Cruffin.

Va recomandam sa incercati si aceste retete cu Cozonaci!

La framantarea aluatului am avut ajutor de nadejde Robotul de Bucatarie Heinner HPM-L1200RD, de care sunt foarte incantata de cum framanta, de faptul ca nu este zgomotos si are stabilitate foarte buna in timpul framantarii.

robot de bucatarie Heinner

Este un robot multifunctional de mare ajutor in orice bucatarie, are o culoare frumoasa de un rosu aprins si poate fi achizitionat din reteaua de magazinele partenere HEINNER.

Preferatii mei raman totusi Cozonacii Unguresti, Beigli sau Baigli reteta prezentata si in format VIDEO! Clic pe imagine pentru a vedea reteta de Beigli!

Cozonac Babka cu ciocolata – Ingrediente

Pentru Aluat

500 g faina
250 ml lapte
25 g drojdie proaspata
3 linguri zahar
1 lingurita sare
80 g unt topit
2 galbenusuri

Pentru crema ciocolata

180 g ciocolata
3 linguri zahar
100 g unt

Pentru sirop

8 linguri zahar
200 ml apa
3 linguri miere de albine
esenta de rom

Cozonac Babka cu ciocolata – Preparare

Preparare aluat

Incalzim laptele usor si dizolvam in el zaharul si drojdia. Faina se cerne si se pune in bolul robotului ( sau intr-un vas) impreuna cu 1 lingurita de sare. Adaugam la faina laptele in care am dizolvat drojdia si zaharul. Adaugam si cele 2 galbenusuri de ou.

framantare

Incepem sa framantam cu robotul initial la treapta mica apoi ridicam usor puterea de framantare pana se omogenizeaza aluatul. Adaugam treptat in timp ce framantam manual sau cu robotul untul topit( sa nu fie cald!!!) si se framanta mai departe pana ce se incorporeaza bine untul, circa 20 minute.

aluat framantat

Se acopera vasul cu folie alimentara si se lasul aluatul la dospit la loc caldut pentru 60 minute.

Preparare crema ciocolata

In acest timp pregatim umplutura de ciocolata. Punem ciocolata pe baie de aburi( avem grija ca vasul cu ciocolata sa nu atinga apa din vasul de sub acesta), adaugam untul, zaharul si se amesteca bine. Se amesteca si se lasa la racit.

Cozonac Babka cu ciocolata

Preparare sirop

Se pune la fiert 200 ml apa impreuna cu 8 linguri de zahar si se lasa la fiert pana se topeste. Se ia de pe foc adaugam 3 linguri de miere si putina esenta de rom.

Cozonac Babka cu ciocolata – Asamblare

Aluatul dospit se rastoarna pe o suprafata de lucru presarata cu faina si se lucreaza putin pentru a scoate aerul. Se imparte in doua parti egale.

Cozonac Babka cu ciocolata

Fiecare parte se intinde la marimea tavii sub forma dreptunghiulara si se unge cu jumatate din cantitatea de crema de ciocolata. Se rasuceste cat mai strans pe latura mai lunga si se taie pe lungimea rolei formate.

intindere umplere

Cela doua jumatati se impletesc avand grija ca partea taiata sa ramana mereu in partea de sus ( vezi imaginea! ) in timp ce sunt impletite. Asezam ruloul impletit in tava tapetata cu hartie de copt.

Cozonac Babka cu ciocolata

Cu cealalta jumatate de aluat procedam identic. Daca doriti si aveti forme mai mari de cozonac puteti sa pregatiti doar un singur Cozonac Babka cu ciocolata, urias!

impletire coacere

Se lasa cozonacii la dospit in tavi pentru 30 minute si pornim intre timp cuptorul sa se incalzeasca la 180 grade Celsius.

Dupa ce au dospit se pun in cuptorul cald pentru circa 30-45 de minute. Cand sunt rumeni si frumos crescuti turnam peste ei siropul fierbinte peste cozonacii fierbinti.

Cozonac Babka cu ciocolata

Se lasa in tava acoperiti cu un prosop pana racesc si se pot felia.
Pofta Buna!

Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram 
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!

Aboneaza-te la newsletter si vei primi pe e-mail sfaturi si retete culinare.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Follow on Instagram