Cel mai bun si iubit cozonac ce se prepara an de an la noi este Beigli cu Nuca. Este acel cozonac subtirel cu multa umplutura de nuca sau mac. Beigli cu Nuca, sau cum il cunosc mai multi cu numele de Baigli este un cozonac unguresc ce se prepara mai ales in Ardeal. Daca inca nu ati incercat acest Baigli va recomand cu drag sa o faceti.
Ingrediente aluat Beigli cu Nuca:
3 cani faina(530 g),
125 g untura(sau 250 g unt sau margarina),
2 linguri zahar,
1 galbenus de ou,
1 ou intreg,
20 g drojdie proaspata,
1/2 cana lapte(150 ml lapte) ,
1/4 lingurita sare,
Din cantitatile date obtineti aluat pentru 3 sucituri mici!!! Am dat varianta umpluturii cu nuca si cu mac dar pentru aluatul obtinut folositi doar o varianta de umplutura(cantitatile de la umplutura se foloseste doar la 3 sucituri). Daca doriti Beigli si cu nuca si cu mac trebuie sa preparati cantitate dubla de aluat (si obtineti 6 sucituri).
Ingrediente umplutura nuca:
500 g nuca macinata,
zahar dupa gust,
coaja rasa de la o lamaie,
100 ml lapte
Ingrediente umplutura mac:
400 g mac macinat,
zahar dupa gust,
coaja rasa de la o lamaie,
1-2 linguri dulceata caise,
Preparare aluat Beigli cu Nuca:
Dizolvam drojdia in laptele caldut impreuna cu cele 2 linguri zahar si 1/4 lingurita sare. La faina adaugam 125 g untura(250 g unt sau margarina in cazul in care nu avem untura), amestecam apoi adaugam 1 galbenus de ou si 1 ou intreg. Framantam pana aluatul se omogenizeaza si lasam la dospit pentru circa 40 minute la loc caldut.
Aluatul rezultat il impartim in 3 parti egale. Fiecare parte il intindem sub forma unui dreptunghi(foaia intinsa sa aiba o grosime de circa 3 mm ) peste care vom aseza umplutura(umplutura rezultata se imparte si aceasta in 3 parti egale) ca in imaginea de mai jos:
Preparare Umplutura de Nuca:
Intr-un vas amestecam nuca macinata cu zahar(fiecare pune zahar dupa gust)si coaja rasa de la o lamaie la care adaugam apoi 100 ml lapte fierbinte si amestecam pana se omogenizeaza. Impartim in 3 parti egale umplutura.
Preparare Umplutura Mac:
Amestecam macul cu zaharul(si inacest caz folositi zahar cat doriti in functie de gustul fiecaruia), macinati apoi compozitia rezultata, adaugati coaja rasa de la o lamaie si 1-2 linguri dulceata de caise sau piersici sa obtineti o umplutura mai compacta.
Rulam aluatul cu umplutura si il asezam in tava tapetata cu hartie de copt. Procedam identic si cu celelalte bucati de aluat. Le lasam in tava la dospit pentru inca 15 minute si le intepam cu o furculita ici colo,le ungem cu galbenus de ou si le punem la copt in cuptorul preincalzit pana se rumenesc frumos.
[amd-yrecipe-recipe:110]
Pofta Buna !
Comentarii recente
Calin Andreea Daniela
10/04/2012 at 09:58arata bine!
Beth
10/04/2012 at 10:03Ce rouleau et superbe il doit être un vrai délice!
Bisous
Angelica
10/04/2012 at 10:44Woaauuu Lia!!!!Arata de vis!
Aveam in plan sa-mi faca cineva 2 cozonaci si eu,la schimb, sa-i fac o prajitura.Cu postarea asta a ta,m-am razgandit…ii fac tipei prajitura, dar nu mai vreau cozonaci facuti de ea:)…ii fac pe ai tai,arata mult prea bine .
Poop.
Leila
11/04/2012 at 00:19Tu , Angela !!!! Io iti fac mataluta 6 sucituri da’ vii si imi faci o praji :)))) 😉
Caietul cu retete
10/04/2012 at 12:24arata intr-un maaare fel. N-am facut niciodata beigli asa ca maine ma apuc de framantat. Sper sa-mi iasa !
Georgiana
10/04/2012 at 12:32Arată foarte bine!
yaya6
10/04/2012 at 12:42dupa saptamana asta trebuie sa-i fac,abia astept,pana atunci ma uit la feliutele tale faine
Andrea's Cake
11/04/2012 at 17:06Imi spui te rog care este secretul sa nu se crape?Ai mei intotdeauna se crapa.In rest sunt foarte buni.
dana
15/04/2012 at 11:14foarte buni, am facut pt paste
Anonymous
24/05/2012 at 13:28astazi fac si eu si va zic,cum a iesit niam niam
Anonymous
24/09/2012 at 05:33In loc de drojdie proaspata nu se poate folosi drojdia uscata,si daca da in ce cantitate?Multumesc mult!
Ionela Dobos
16/01/2014 at 15:45dar nu inteleg nu ar trebui sa creasca aluatul eu am framantat dar nu creste de ce oare imi rasp cineva multumesc
LianaFilipas
16/01/2014 at 15:53Buna Ionela , ai framantat si lasi la dospit la loc caldut. Creste mai greu decat cozonacul clasic deoarece are si untura in el. Daca totusi nu creste deloc inseamna ca drojdia pe care ai folosit-o ori nu e chiar proaspata ori l-ai pus in laptele prea cald .
Ionela Dobos
16/01/2014 at 16:34da numai ca eu am pus drojdie uscata si am dizolvato in lapte caldut oare de asta
ca am pus drojdie usata?
LianaFilipas
16/01/2014 at 20:29Tot ce e posibil . Poate nu ai pus suficienta drojdie uscata. Are o anumita indicatie pe plic . De ex un plic de drojdie uscata se foloseste pentru x grame faina …
claudia
27/10/2014 at 22:16din cite stiu eu nu se pune sare cind pui drojdia la dizolvat.. deoarece nu mai lasa sa-si faca efectul… incearca fara sare doar lapte caldut si zahar.. poti sa pui sarea in
faina…
vera
13/11/2014 at 08:06Eu obisnuiesc sa incorporez drojdea uscata direct in faina, dar poti sa o dizolvi si in lapte caldut insa adauga si putin zahar (1/2 de lingurita) si lasa-l la dospit aprox. 10 min.
ramona stefania
14/04/2014 at 22:31Am facut si eu , mi-au iesit f buni !!!!!
bucatareselevesele
16/04/2014 at 08:06Ma bucur ca au fost pe placul vostru.
Larisa
13/12/2017 at 23:44Nu se pune niciodata sarea impreuna cu drojdia indiferent daca e proaspata sau uscata. De obicei 25 gr drojdie se substituie cu 50 gr drojdie uscata.Cu uscata creste mai greu.
Coaja de lamaie e optionala.Bunica mea (Dumnezeu sa o odihneasca in pace) nu punea coaja de lamaie si nici laptele la umplutura si facea cea mai buna prajitura cu nuca,mac sau branza dulce.(ea le zicea Sucituri ca in Caras).Se zice ca e reteta ungureasca dar eu tot cred ca in Caras s-a inventat pentru ca asta era prajitura tipica in toate sarbatorile din Caras.
Traditional Hungarian Pastry Rolls with Walnut Filling
26/01/2018 at 09:49[…] make the pastry I used a recipe found here (in Romanian). I liked the fact that they used lard, I just happened to have half a pack in the […]